reakcija na pisanje FT-a

Čelniku paravojske Wagner se sviđa usporedba s Rasputinom: Ja ne zaustavljam krvarenje, je prolijevam krv naših neprijatelja

  • Autor: B. R./Hina
  • Zadnja izmjena 23.01.2023 10:27
  • Objavljeno 23.01.2023 u 10:27
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Pictorial Press Ltd/Alamy/Kommersant Photo Agency/ddp USA

Evgenij Prigožin, prvi čovjek ruske plaćeničke skupine Wagner, pristaje na usporedbu s kontroverznim monahom Rasputinom koji je carevića Romanova liječio od hemofilije no napominje da njegova zadaća nije zaustavljati krvarenje već prolijevati krv ruskih neprijatelja

List Financial Times objavio je za vikend da Prigožinov utjecaj u Kremlju raste i usporedio ga s monahom Grigorijem Efimovičem Rasputinom koji je imao velik utjecaj na suprugu posljednjeg ruskoga cara Nikolaja II.

Prigožin je tek u rujnu priznao da je on osnivač skupine Wagner koja je igrala veliku ulogu u ruskim pokušajima da osvoje istočnu ukrajinsku regiju Donbas.

"Nisam baš dobro upoznat s poviješću Rasputina, no koliko ja znam, njegova velika zasluga je ta što je čaranjima zaustavljao krvarenje carevića", rekao je Prigožin u komentaru pisanja britanskog lista.

"Nažalost, ja ne zaustavljam krvarenje. Prolijevam krv naših neprijatelja za našu domovinu. I ne činim to čaranjima, već izravnim kontaktom s njima", rekao je Prigožin kako prenosi njegova služba za odnose s javnošću.

Paravojna skupina Wagner djeluje u brojnim zemljama Afrike, uglavnom u borbi protiv pobunjenika. Zadnjih mjeseci na video snimkama Prigožin pokušava motivirati zatvorenike iz ruskih kaznionica da se pridruže njegovim borcima u Ukrajini.

  • +18
  • +15

Wagnerovci u okupiranoj Ukrajini

Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Autorstvo usporedbe Prigožina s kontroverznim monahom s kraja 19. i početkom 20. stoljeća ne pripada FT-u već ruskome novinaru koji je to učinio lani.

Prigožin, kao i čečenski vođa Ramzan Kadirov, drugi aktivan zagovornik ruske agresije na Ukrajinu, snažan je kritičar "vojne, birokratske i poslovne (ruske) elite koja, prema njegovoj ocjeni, izdaje predsjednika Vladimira Putina mlakim i nekompetentnim pristupom prema ratu", piše list.

Za Prigožina te su usporedbe "apsolutno jasne" i on smatra da je njegova uloga neposlušne zapadnjake vratiti na ispravan put.

Rasputina je 1916. ubila skupina plemića koja je strahovala od njegova sve snažnijeg utjecaja na rusku carsku obitelj.

  • +17
  • +14

Centar Wagner grupe u Sankt Petersburgu

Izvor: Profimedia / Autor: Olga MALTSEVA / AFP / Profimedia