ZA POLJSKE MEDIJE

Progovorio organizator hodočašća koje se pretvorilo u tragediju: Prijevoznik je pouzdan, a ja nisam putovao jer mi je preminula majka

06.08.2022 u 21:04

Bionic
Reading

Poljski mediji prenose svjedočanstvo Jarosława Milkowskog, koji je organizirao hodočašće u Međugorje na koje cijeli autobus putnika nikad nije stigao. Njih 12 je poginulo, a 32 ozlijeđeno u stravičnoj prometnoj nesreći kod Brezničkog Huma

Milkowski već devet godina vodi crkvenu organizaciju 'Kod brata sv. Josipa' u Varšavi, te je za portal Fakt ispričao kako su tekle pripreme za putovanje koje je organizirao. Sam nije išao na hodočašće jer mu je preminula majka, a upravo sa sprovoda se uputio na policiju, odakle je ipak kanio doći zrakoplovom - već je kupio i kartu. 'Zaista mi je teško, ali čudni su putevi Gospodnji', kaže Jarosław, čiju fotografiju je portal objavio u zamagljenom obliku.

Kako je Jarosław ispričao, hodočasnici su se okupili u petak, 5. kolovoza oko 15 sati u Częstochowi na Jasnoj Gori. Tamo su nakon molitve svi krenuli autobusima u Međugorje.

Prometna nesreća na A4 Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

U Mszani, prije granice s Češkom, hodočasnici su trebali nešto pojesti, a potom su preko Češke, Slovačke i Mađarske krenuli prema Međugorju. Na mjesto su trebali stići nakon više od jednog dana putovanja, u subotu između 13 i 15 sati, a kako organizator uvjerava, stanke su bile predviđene svaka tri sata.

U autobusu su bili hodočasnici iz Jedlnie, Sokołówa Podlaskog, Konina i Radoma, među njima prijatelj organizatora, svećenik iz Konina i časna sestra iz Jedlnie.

  • +5
Izvlačenje autobusa na A4 Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

'Sestra je imala popis sudionika. Putovala je s njima. Platio sam osiguranje, smještaj u pansionu', priča Jarosław, koji pojašnjava kako već godinama surađuje s prijevozničkom tvrtkom iz Płońska u organiziranju hodočašća autobusima.

'U pitanju je pouzdana tvrtka, i dosad nisam imao primjedbi', kaže te dodaje kako je u petak jedan vozač vozio autobus iz Częstochowe do poljske granice, a na granici s Češkom u mjestu Mszana zamijenila su ga druga dva vozača. Autobus je trebao ići bez stajanja preko noći. Hodočasnici su u Međugorje trebali stići u subotu oko podneva.