SVEČANOST U ZAGREBU

Proglašeno šest novih znanstvenih centara izvrsnosti

11.12.2015 u 15:22

Bionic
Reading

Šest novih znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI) proglašeno je u petak na svečanosti u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta gdje je ministar Vedran Mornar voditeljima tih centara uručio odluke o proglašenju i sporazume o suradnji u provedbi aktivnosti u okviru ZCI-ja

Novoproglašenih šest centara izvrsnosti koji pridonose i međunarodnome ugledu hrvatske znanosti su -  ZCI za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, nositelj je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ZCI za Bioprospecting mora - BioProCro, nositelj je Institut Ruđera Boškovića (IRB), ZCI za kvantne i kompleksne sustave te reprezentacije Liejevih algebri, nositelja Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ZCI za personaliziranu brigu o zdravlju, nositelj je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, ZCI za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost, nositelj je Medicinski fakultet zagrebačkoga Sveučilišta, te ZCI za znanost o podatcima i kooperativne sustave, nositelj je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Odluku o proglašenju donio je ministar Mornar na prijedlog Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, a na svečanosti je ministar najavio da će se uskoro raspisati i natječaj za centre izvrsnosti u području obuhvaćenom pod pojmom STEM, što je zapravo akronim sastavljen od riječi Science, Technology, Engineering i Mathematics (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika).

Družić: Impresionirani smo intelektulanim dosezima elaborata

Predsjednik Nacionalnoga vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj Ivo Družić podsjetio je kako je prošle godine proglašeno sedam ZCI-ja kada to nacionalno vijeće, kako je rekao, "nije uspjelo identificirati primjerene prijedloge iz nekih područja, posebice tehničkih i biotehničkih znanosti i zato je sugeriralo dodatni javni poziv što su prepoznali i na to promptno reagirali ministar Mornar i njegov pomoćnik za znanost Ivan Pejić".

Družić je zahvalio i stručnim povjerenstvima što su, ocijenio je,"besprijekorno, visoko profesionalno i transparentno obavili postupak vrednovanja". Napomenuo je kako središnji dio procedure čini anagažman inozemnih recenzenata i objasnio kako je za svaki od prijedloga kandidirano 15 recenzenata između kojih su slučajnim izborom izabrana dva do tri recenzenta.

Kao najvažniju činjenicu Družić je pak istaknuo kako je "Nacionalno vijeće u cjelini, analizirajući elaborate i čitajući njihove recenzije, impresionirano intelektulanim dosezima i razinom znanstvene radoznalosti znanstvenika koja ih je potaknula da promoviraju i podnesu prijedloge".

Potpora znanstvenicima i profesorima

Istaknuo je kako je Nacionalno vijeće uvjereno da su prethodno proglašenih sedam ZCI-ja i šest novoproglašenih zaista okupili znanstvene timove koji su na vrhu istraživačke piramide ne samo na nacionalnoj razini. Dodao je da je Nacionalno vijeće ocijenilo kako je 'više od tri stotine međunarodno afirmiranih istraživača u tim znanstvenim centrima izvrsnosti potencijalno moćan čimbenik koji može snažno potaknuti hrvatski razvojni potencijal prema obrazovanome društvu i ekonomiji visokih tehnologija'. Družić je posebice ukazao na činjenicu da je Nacionalno vijeće sve prijedloge podržalo jednoglasno.

Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj pokrenulo je postupak vrednovanja znanstvene kvalitete radi osnivanja ZCI-ja na temelju prijedloga ministra znanosti, obrazovanja i sporta, a uvjete i kriterije za njihovo osnivanje donijelo je Nacionalno vijeće za znanost u prosincu 2012. godine.

Kako se navodi na mrežnim stranicama ZCI-ja, cilj njihova osnivanja jest prepoznati i vrjednovati istraživače i znanstvena istraživanja koja nose inovativnost, potencijal otkrića, odnosno moguću prekretnicu u znanstvenom istraživanju, a uz to su međunarodno relevantna u smislu kvalitete i vizije te usklađena sa strateškim potrebama i prioritetima Republike Hrvatske, odnosno ciljevima strategije Europe 2020 i Obzora 2020.

Potporu svojim znanstvenicima i profesorima koji su svojim radom omogućili da centri u kojima rade dobiju 'certifikat' izvrsnosti svojom su nazočnošću, među ostalima, potvrdili i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i ravnatelj IRB-a Tome Antičić.