MINISTAR KOJI JE NALJUTIO MOSKVU

Profesor tjelesnog, bivši policajac i kick bokser koji sam glača svoja odijela: Tko je Rade Basta, Vučićev zec iz američkog šešira?

14.03.2023 u 18:34

Bionic
Reading

Već dulje od godine dana Srbija je, uz Bjelorusiju, jedina europska država koja odbija uvesti sankcije Rusiji zbog agresije te zemlje na Ukrajinu. Tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić u svojim svakodnevnim i beskrajnim monolozima hvali se tim podatkom i najavljuje da će stanje ostati nepromijenjeno 'sve dok šteta ne bude prevelika', a posljednjih tjedana priznaje da je ona već nastala zbog povećanja cijene zaduživanja države. Na uvođenje sankcija jučer je javno, na iznenađenje mnogih, pozvao čak i ministar gospodarstva u vladi Vučićeve marionete Ane Brnabić, Rade Basta

'Naša zemlja već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Kao ministar gospodarstva gledam koliki se pritisak vrši na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a mi da šutimo, to ne mogu prihvatiti. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsjednika Vučića u obrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno povjerenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju', poručio je ministar Basta i potvrdio da se odluka o odgađanju uvođenja sankcija odgađala u nadi da će rat u Ukrajini biti brzo okončan.

'Nažalost, prolaskom vremena suočeni smo s novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvijek stradaju male države i uslijed globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima. U prvi mah nismo se pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplicira, a zapadne zemlje oštro zamjeraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama', dodao je Basta.

Kako se u Srbiji malo toga u političkoj sferi događa slučajno ili spontano, bez Vučićevog blagoslova, tako se i ovaj istup uglavnom tumači kao njegova priprema terena za uzmak od dosadašnje politike. Simptomatično je to da Basta uopće nije član njegovog SNS-a, nego Jedinstvene Srbije bizarno živopisnog gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme, te da je gotovo istovremeno u prilog uvođenju sankcija Rusiji istupio ministar bez portfelja Đorđe Milićević, koji dolazi iz SPS-a Ivice Dačića, Vučićevog koalicijskog partnera, ali i otvoreno ruskog igrača na tamošnjoj političkoj sceni.

Dakle čini se da je sve bliže prisilni zaokret i trenutak u kojem će zbog neuvođenja sankcija šteta biti veća od zahlađenja odnosa s Putinovim režimom. 'Vrlo čudno: Amerika pritišće Srbiju i srpski ministar pozove na akciju protiv Rusije', promptno se oglasila Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

No tko je Rade Basta, ministar koji ovdje očito služi kao 'zec' u atletskim utrkama?

Srpska javnost proteklih dana zabavlja se njegovim nedavnim bizarnim spotom - zakupio je reklamni prostor na televizijama da bi osobno, potpisan s 'Rade Basta', ženama čestitao Osmi mart - no daleko od toga da se radi o nepoznatoj javnoj osobi. Donedavno je bio direktor Beogradskih elektrana i s te pozicije istupao gotovo kao zapadnjački igrač: zalagao se za izgradnju nuklearne elektrane u suradnji sa SAD-om i EU-om, zatražio ukidanje srpsko-ruskog 'humanitarnog centra' u Nišu - u stvarnosti vojno-špijunske baze - te čestitao imenovanje na funkciju ambasadora SAD-a u Srbiji Christopheru Hillu.

Što ne znači da je u cijeloj svojoj karijeri bio i civiliziran: prije četiri godine, po optužbi oporbenjaka, predvodio je batinaše koji su na ulici pretukli mirne prosvjednike prilikom promocije knjige tadašnjeg dogradonačelnika Beograda Gorana Vesića, kojemu je Basta bio blizak suradnik.

Ministar gospodarstva Srbije po profesiji je profesor tjelesne kulture, bivši policajac i kick boksač, mada je na posljednjoj kandidaturi za izbore naveo i da je diplomirani ekonomist. No stigao se baviti i nogometom: oko godinu dana obnašao je funkciju direktora nogometnog kluba Radnički iz Niša kada je predsjednik bio njegov prijatelj Ivica Tončev, a dao je ostavku kada je klubu blokiran račun.

Imao je i svoju tvrtku Delta farma, koja je preprodavala farmaceutske proizvode, kao i dvije tvrtke na Cipru, preko kojih je držao većinski udjel u Sremskoj mljekari. Vjerojatno još ponešto. No otkad je ministar, voli se pohvaliti i svakodnevnim aktivnostima, poput ovog glačanja odijela pred važan sastanak koji je popratio hashtagom #Ženesuzakon.

U međuvremenu je lutao nižerangiranim političkim položajima - recimo u vladi Vojvodine ili Elektrovojvodini - sve dok nedavno nije imenovan potpredsjednikom Palmine stranke, a potom prošle godine postao zastupnik u parlamentu, nekoliko mjeseci kasnije i ministar.

Danas mu je u Vučićevoj arhitekturi moći očito namijenjena uloga američkog igrača, makar je jasno da se u ovakvim slučajevima najčešće radi o dobro režiranim igrokazima, kako šefu zatreba…