neviđeni pritisak

Zaharova: 'Vrlo čudno: Amerika pritišće Srbiju i srpski ministar pozove na akciju protiv Rusije'

14.03.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Srbija je pod do sada neviđenim pritiskom da uvede sankcije Rusiji, priopćilo je u utorak rusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je srpski ministar gospodarstva rekao da bi se zemlja trebala pridružiti zapadnim sankcijama protiv Moskve

Srbija je u više navrata osudila rusku invaziju na Ukrajinu u UN-u i drugim međunarodnim tijelima, ali se opirala zapadnim pritiscima da uvede sankcije.

"Vrlo čudno: Amerika pritišće Srbiju i srpski ministar pozove na akciju protiv Rusije", napisala je na telegramu Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Rusija, tradicionalna slavenska i pravoslavna saveznica, podržava Beograd koji se od 2008. protivi nezavisnosti Kosova, bivše srbijanske pokrajine većinski naseljene Albancima.

U Srbiji vlada veliko prorusko raspoloženje, podsjeća Reuters.

Srbijanski ministar gospodarstva Rade Basta ocijenio je da Srbija "već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji" i da "to postaje neizdrživo“, a njegova je objava potaknula ograde Jedinstvene Srbije s čije je koalicijske liste ušao u vladu Ane Brnabić i zahtjeve koalicijskih partnera da podnese ostavku.

Basta je istaknuo kako, kao ministar gospodarstva, gleda pod kolikim je pritiskom EU-a i međunarodne zajednice predsjednik Srbije, ali da se na to šuti.

Srbija se želi pridružiti Europskoj uniji, svom glavnom investitoru i trgovinskom partneru, ali prvo mora normalizirati odnose s Kosovom i uskladiti svoju vanjsku politiku sa zapadom, uključujući i uvođenje sankcija Rusiji.

Srbija je potpuno ovisna o ruskom uvozu plina, a Beograd je također zadržao vojnu suradnju s Rusijom koja je obustavljena od invazije na Ukrajinu.