rade basta

Je li na pomolu zaokret politike prema Moskvi? Srbijanski ministar gospodarstva traži uvođenje sankcija Rusiji

13.03.2023 u 21:33

Bionic
Reading

Srbijanski ministar gospodarstva Rade Basta zatražio je da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Njegov prijedlog podržao je i potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević

'Naša zemlja već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Ja kao ministar gospodarstva gledam koliki se pritisak vrši na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi šutimo, to ne mogu prihvatiti. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsjednika Vučića u obrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno povjerenje u njega. Zato od vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju', napisao je Basta na svom Instagram profilu, piše Nova.rs.

Naglasio je i da je Srbija, koja je i sama kroz povijest bila suočena sa sankcijama te je njezin narod zbog toga trpio teške ekonomske posljedice, nije donijela tu odluku jer su se nadali da će se sukobi okončati, da će prevladati razum i da će obje strane konačno sjesti za pregovarački stol.

'Nažalost, s protokom vremena suočeni smo s jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvijek stradaju male države i uslijed globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima', upozorio je. Basta smatra kako Vlada mora donijeti jedinstven stav o tome u kojem pravcu će ta zemlja ići dalje.

'Od početka rata osuđujemo rusku agresiju na Ukrajinu, ali istovremeno štitimo nacionalne interese u odnosima s Ruskom Federacijom. Zbog toga se u prvi mah nismo pridružili velikom broju zemalja koje su uvele sankcije zemlji agresoru. Ipak, situacija se svakim danom sve više komplicira, a zapadne zemlje oštro zamjeraju Srbiji zbog toga što se nije priključila sankcijama', dodao je.

Njegov prijedlog podržao je ministar bez portfelja iz redova SPS-a Đorđe Milićević, unatoč tome što je ta stranka na čelu s Ivicom Dačićem od početka rata u Ukrajini propagirala stav da Rusiji ne treba uvoditi sankcije.