ODVJETNIK DRAŽENA SLAVICE

Prodanović: Slavica se treba vratiti na posao

10.09.2013 u 08:05

Bionic
Reading

Odvjetnik Čedo Prodanović u razgovoru za HTV rekao je da se nepravomoćno oslobođeni Dražen Slavica treba što prije vratiti natrag na posao. Podsjetimo, Slavica je optužen da je kao vatrogasni zapovjednik odgovoran za smrt 13 mladih vatrogasaca na Kornatima prije šest godina. Sada čeka pravomoćnu presudu

Odvjetnik Čedo Prodanović komentirao je potrebu obitelji poginulih i javnosti da se imenuje krivac za tragediju na Kornatima i rekao da postoje situacije 'koje su izvan dosega neke predvidljivosti'. On smatra da je u pitanju bio nesretni slučaj i prirodni fenomen.

'Bio je to slučaj nezabilježen u analima hrvatskog vatrogastva. Vatra se širila enormnom brzinom od 45 metara u sekundi, a temperatura je rasla do 1.000 stupnjeva. Teško je neočekivane i nepredvidljive okolnosti staviti nekome na teret. Vatrogasci su u sličnim uvjetima gasili požare ljeti na Kornatima i ništa takvo se nikada nije dogodilo', kaže Prodanović.

Ipak, priznaje da je ovaj postupak otkrio koliko cijeli sustav ne funkcionira dobro - od, kako je rekao, činjenice da su nam dva kanadera bila na popravku, a jedan u Grčkoj, do toga da se nije znalo gdje će se zbrinuti ranjenici.

Pretpostavke da je za takav razoran požar bila odgovorna NATO bomba iz prethodnih vježbi ili da je curio kerozin po vatrogascima, Prodanović je nazvao mistifikacijama.

Na pitanje što će sada Dražen Slavica poduzeti, Prodanović je rekao: 'On pet godina ne radi svoj posao. Samo formalno dolazi u vatrogasnu postrojbu i mislim da je vrijeme da ga se rehabilitira i iskoristi jedan od najobrazovanijih vatrogasaca. No pravomoćnu presudu ćemo nažalost morati čekati još pet godina