SPLIĆANI RUŠE GRADONAČELNIKA

Presudan glas protiv Keruma: I Milica Cipci za referendum!

13.02.2012 u 13:25

Bionic
Reading

Dok splitske komunalne službe gotovo panično nastoje počistiti grad od posljedica sedmodnevnog nevremena, pa su i tijekom noći bagerima uklanjali goleme hrpe snijega, leda i pijeska s glavnih gradskih prometnice, s dvije odvojene strane pokrenuta je inicijativa za raspisivanje referenduma o smjeni gradonačelnika Željka Keruma

Dvanaest oporbenih vijećnika u ponedjeljak ujutro službeno je podnijelo zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća, koje bi trebalo odlučiti o referendumu. Za takvu odluku zasad im nedostaje tek jedan glas, a on se očekuje od vijećnice Stranke umirovljenika Milice Cipci, koja je u protekle tri godine nekoliko puta mijenjala stranu i pojavljivala se katkad u vladajućoj većini, katkad u opoziciji. I oporba predvođena SDP-om te HNS-om u nekoliko navrata je spašavala Kerumovu glavu nedolaskom na sjednice ili čak glasovanjem za gradski proračun, no ovaj put tvrde da su ozbiljni i jedinstveni.

'Oni gradom vladaju na plemenski način, a izjave koje su davali Kerum i njegova sestra pokazuju da nas žele vratiti u vremena običajnog prava, premda Split kao i cijeli Mediteran već stoljećima poznaje pisano pravo. Time su se potpuno demistificirali', tvrdi vijećnik SDP-a Ivo Baldasar. Kerumu i njegovoj sestri Nevenki zamjeraju da su nepostupanjem u kriznoj situaciji izazvali životnu i materijalnu opasnost za grad i njegove građane, te izvrgnuli Split ruglu i podsmijehu cijele Hrvatske.

'Kad se sazove sjednica, vidjet ćemo doista tko što misli o ovoj vlasti', dodao je Baldasar. Splitski SDP i HNS očekuju od ministra uprave Arsena Bauka izmjenu Zakona o referendumu i manje stroge uvjete za njegovo raspisivanje i uspjeh, no prve izjave iz Banskih dvora ne idu im u prilog. Bauk je, naime, najavio da zakon ne namjerava mijenjati do idućih lokalnih izbora, pa Splićanima neslužbeno poručio da će morati trpjeti Keruma do kraja mandata.

Presudni trinaesti glas trebao bi, dakle, doći od umirovljenice Milice Cipci, a ona je u izjavi za tportal potvrdila da će glasovati za referendum!

'Zašto ne, treba slušati glas naroda i dati građanima da se izjasne. Nevezano uz snijeg i led, u ovom gradu već dulje vrijeme neke stvari ne štimaju. Mene napadaju i s lijeva i s desna, no ja uporno tražim konkretniji rad na zapošljavanju i jačanju gospodarstva te bolju skrb za umirovljenike. Žalosno je da je Split doveden u ovakvu situaciju', kazala nam je Cipci, ponovno potvrdivši da će dati svoj glas 'kako bi se građani izjasnili na referendumu'.

Ova vijećnica tvrdi da nije potpisala zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Gradskog vijeća jednostavno zato što je nitko nije ni pozvao. 'Nitko mi ništa nije ponudio, proteklih dana čistila sam snijeg i brinula se za funkcioniranje svog gradskog kotara', objašnjava Cipci.

Istovremeno, na adrese svih splitskih gradskih vijećnika upućeno je vrlo oštro otvoreno pismo Građanske inicijative koje su potpisali dr. Marija Brajčić, sveučilišna profesorica koja je pokrenula internetsku peticiju protiv Keruma, te mr. Ivica Delić kao autor slične Facebook grupe. Građanski aktivisti traže hitno raspisivanje referenduma kako bi se 'vratilo barem malo digniteta gradu i njegovim građanima'.

Kosor: Zaboravljate da smo u koaliciji u županiji

Šutnju državnog HDZ-a o situaciji u Splitu i traženju opoziva splitskog gradonačelnika Željka Keruma prekinula je šefica stranke Jadranka Kosor. Upitana podržava li HDZ smjenu Keruma, Kosor je rekla: 'To je malo složenija situacija. Svi zaboravljaju da se radi o koaliciji s HGS-om u županiji, a onda posljedično i o opstanku vlasti u županiji.' (Maja Šurina)

'Gradska vlast na čelu s gradonačelnikom nije poduzela ni minimum potrebnih mjera kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje grada, što dokazuje gradonačelnikova izjava da je sama ideja formiranja kriznog stožera 'smiješna'. Time je počinjena direktna šteta za gradski proračun kroz propuštene višednevne prihode od poreza i prireza, sam proračun doveden je u opasnost zbog potencijalnih sudskih tužbi gotovo tisuću polomljenih građana, dok se štetan utjecaj na imidž grada u Hrvatskoj i inozemstvu ne može ni procijeniti', stoji u njihovom pismu.

No, aktivisti nabrajaju i brojne druge razloge za Kerumovu smjenu: od nepojavljivanja na sjednicama Gradskog vijeća i neizvršavanja njegovih odluka, do 'možebitnih kaznenih djela' poput nezakonite prenamjene 50 milijuna kuna namijenjenih sanaciji gradskog odlagališta otpada.

'Smatramo da na ovom mjestu ne treba ni nabrajati brojne druge odluke kojima je gradonačelnik ignorirao građane (projekt POS, Zapadna obala), ugrozio vrijednu gradsku imovinu postavljanjem podobnih, a ne stručnih kadrova (Hajduk, Promet), pokušao devastirati neprocjenjive gradske resurse (Prva voda u Park šumi Marjan) te direktno ili indirektno pogodovao sebi i svojim tvrtkama (recimo, izmjenom Odluke o zonama naplate komunalnog doprinosa)', pišu aktivisti. Sve gradske vijećnike upozorili su da 'imenom i prezimenom odgovaraju za svaki dan, mjesec i godinu koje ova vlast provede (ne)upravljajući Splitom'.