U 86. GODINI

Preminuo Karel Schwarzenberg, bivši šef češke diplomacije

12.11.2023 u 14:41

Bionic
Reading

Karel Schwarzenberg, bivši češki ministar vanjskih poslova i jedna od vodećih osoba u postkomunističkom razdoblju te zemlje, umro je u dobi od 85 godina, objavili su dužnosnici u nedjelju

Schwarzenberg je rođen u uglednoj češkoj obitelji i postao je viši pomoćnik svog prijatelja Vaclava Havela nakon što je bivši disident pobijedio na prvim slobodnim izborima u zemlji 1990. Dvaput je bio ministar vanjskih poslova između 2007. i 2013.

Bio je snažan zagovornik bliže integracije u Europi, a iako je bio deklarirani konzervativac, privukao je urbane liberalne skupine i mlađe ljude u politici.

Knjižnica Vaclav Havel, čiji je Schwarzenberg suosnivač, objavila je da je umro u subotu, opisavši ga 'domoljubom i pravim Europljaninom'. Češki mediji objavili su da je prošlog tjedna hospitaliziran u Beču.

Schwarzenberg je velik dio svog života proveo u egzilu jer je njegova obitelj bila među glavnim metama komunista koji su preuzeli vlast državnim udarom 1948., zaplijenivši golemu Schwarzenbergovu imovinu koja je uključivala dvorce, šume i zemlju uglavnom na jugu zemlje blizu Austrije.

Nakon Baršunaste revolucije 1989., koja je mirnim putem svrgnula komunističku vlast u tadašnjoj Čehoslovačkoj, Schwarzenberg je postao Havelov šef kabineta.

Schwarzenberg se kandidirao za predsjednika 2013., ali je izgubio od Miloša Zemana, još jedne velike ličnosti češke politike nakon 1989. kojemu je drugi predsjednički mandat završio ranije ove godine.