nastavak sukoba

Predsjednica napala Vladu i pohvalila Most: Politika mora izaći iz zagrebačkih salona

01.06.2018 u 10:16

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović premjestila je svoj Ured u Osječko baranjsku županiju

Na svečanom otvorenju Privremenog ureda predsjednice RH u zgradi Osječko-baranjske županije obratila se nazočnima i uz red kritika pozvala na zajedničke napore u rješavanju problema, javlja N1.

'Mnogi građani osjećaju nepravdu jer sustav nije jednak prema svima, političke elite su se otuđile od naroda pa se čude da bujaju tzv. populističke opcije. No, problem nisu te opcije, problem je što politika mora izaći iz zagrebačkih salona i osjetiti što narod želi. Hrvatski narod želi pristojan i normalan život, gdje neće razmišljati može li udržavati jedno ili dvoje djece, hoće li ga čekati ovrha ako ne plati račun za telefon, život u kojem će radnik imati pristojnu plaću, a poslodavac biti rasterećen državnih nameta', upozorila je predsjednica.

Dodala je da su to su razlozi zbog kojih mladi odlaze iz države, posebice iz Slavonije.

'Razočarani su u sve nas jer misle da ne vidimo što se događa, da živimo u virtualnom svijetu. Kada najbogatija regija ostaje bez ljudi, Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem onda je to poziv na uzbunu. Ova Vlada nije kriva za nastanak demografske krize, ali nije adekvatno odgovorila na njezinu eskalaciju. Krajnji je trenutak da se donese akcijski plan i provedbu konretnih mjera za njezino rješavanje', istaknula je predsjednica dodavši da je zato sukladno Ustavu predložila sazivanje zajedničku sjednicu Vlade kako bi usvojili akcijski plan za demografski oporavak Hrvatske i rješenje pitanja blokiranih građana.

Navela je da bi održavanjem sjednice pokazali potrebnu određenu državničku odgovornost.

  • +15
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović premjestila je svoj Ured u Osječko baranjsku županiju Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Žao mi je što je Vlada odbila moj prijedlog, a 11. lipnja ću predstaviti mjere koje sam pripremila sa svojim savjetnicima', kazala je predsjednica i Mostovu inicijativu 'Pokret ostanka' nazvala hvalevrijednom.  

'Ova godina je trebala biti godina reformi jer nije izborna, već iduće godine su europski pa predsjednički izbori, a 2020. predsjedanje EU-om koje će odvući energiju Vlade. Nažalost, na polovici smo godine, a reforme uglavnom stoje. Agrokor je uzeo previše vremena, iako sistemski važan ne smije biti izlika za neriješavanje reformi jer on nije jedini hrvatski problem. Nemamo više vremena, treba otvoriti prostor poduzetništvu, zapošljavanju i većim plaćama', poručila je Grabar Kitarović.