VLADA NEMA DRŽAVNOG TAJNIKA

Otvoreni rat oko demografskog sloma: Strmotina fotelja i dalje je prazna

30.05.2018 u 18:58

Bionic
Reading

Neslaganje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića oko demografskih mjera prešlo je u otvoreni sukob. Dok predsjednica ne propušta gotovo nijedan javni istup da progovori o spremljenim demografskim mjerama koje još nije objelodanila, Vlada tvrdi kako su oni svoje mjere već donijeli. No ono što nisu donijeli jest odluka o popunjavanju funkcije državnog tajnika za demografiju, a koja je ispražnjena otkako je s nje u veljači naprasno otišao Marin Strmota

Iako je za tportal u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku početkom travnja rečeno kako će Strmotin nasljednik biti 'uskoro' imenovan, to se dva mjeseca kasnije još nije dogodilo.

Na pitanje gdje je zapelo i misle li uopće popuniti tu funkciju, iz Ministarstva nam ne odgovaraju.

Praznom foteljom državnog tajnika za demografiju stavljaju adut u ruke onima, pa i predsjednici, koji Vladu prozivaju za nedovoljan i parcijalan angažman oko zaustavljanja demografske katastrofe u koju Hrvatska neminovno klizi. Sukob oko demografije na relaciji Banski dvori - Pantovčak ponovno je aktualan nakon što je Vlada odbila prijedlog Grabar Kitarović za sazivanje zajedničke sjednice o demografskim mjerama koje ona već neko vrijeme čuva u ladici.

>>>>>Totalni rat predsjednice i Jandrokovića, padaju dosad nezapamćene uvrede

No problem je počeo tinjati još na početku mandata Vlade. Naime, predsjednica je jasno dala do znanja kako bi voljela kada bi demografija dobila zasebni resor. Tu sugestiju Andrej Plenković nije prihvatio, već je ovaj sektor ugurao u megaministarstvo ministrice Nade Murganić, stavivši, ako ništa drugo, barem u imenu tog ministarstva demografiju na prvo mjesto.

Marin Strmota Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Krišto

Garancija da se Vlada ovim problemom misli ozbiljno baviti trebao je biti državni tajnik za demografiju Marin Strmota.

No ovaj mladi demograf u veljači je šokirao svoju šeficu Murganić i cijelu javnost davši ostavku tijekom uživo prenošene konferencije za medije.

'Točno, ovo je jedan veliki folklor i kao demograf smatram da ovo nije dovoljno. S današnjim danom podnosim ostavku jer država izumire, a ovo pročitano je neozbiljno', kazao je tada Strmota, jasno davši do znanja da su mjere koje je Vlada tada još jednom predstavila zapravo 'podgrijana juha' od ranije predstavljenih mjera.

>>> [VIDEO] Šok na presici: Državni tajnik pred kamerama dao ostavku

Uz to, demografi su smatrali kako su mjere koje je Vlada donijela zapravo socijalne, a ne demografske, te kako se demografska obnova ne može postići samo povećanjem rodiljnih naknada ili produljenjem rada vrtića.

Da Strmoti možda i neće naći nasljednika, dao je nedavno naslutiti sam Plenković te je na novinarsko pitanje odgovorio kako u tom ministarstvu radi dovoljno eksperata za demografiju i kako poseban državni tajnik možda i nije prijeko potreban.

U međuvremenu je skute HDZ-a napustio i osebujni demografski stručnjak Stjepan Šterc te je postao ekspert Živog zida.