UPOZORENJE STRUČNJAKA

Predizborno iskorištavanje izbjeglica je neetično

25.09.2015 u 09:15

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada ne želi trgovinski rat sa Srbijom i mjere zabrane nestat će čim Hrvatska i Srbija uspostave suradnju što se tiče kontroliranog prelaska izbjeglica preko granice - onako kako Hrvatska to dogovara sa Slovencima, istaknuo je zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović u HRT-ovoj emisiji Otvoreno u kojoj su osim njega gostovali i saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, politički analitičar i profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Rimac te potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher

Dogovora o izbjeglicama i otvaranju graničnih prijelaza između Hrvatske i Srbije i dalje nema te je u tijeku diplomatsko-trgovinski rat što će imati značajne posljedice po odnose dvije zemlje, ali i šire te na njihova gospodarstva.

Stoga je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher gostujući u sinoćnjoj HRT-ovoj emisiji Otvoreno zatražio obje vlade da što prije sjednu za stol i riješe problem te da ne potiču priču o tužbama: 'Hrvatska se prije desetak godina uspjela probiti na srpsko tržište i ti se napori ne smiju poništiti ovakvim problemom. Susjedi se ne moraju voljeti, ali moraju gospodarski surađivati. Štete postoje, tekuće su i treba ih što prije sanirati.'

Prekid protoka roba s obje strane štetnim za te obje strane, naročito zato što je Srbija prostor za hrvatske investicije, a isto tako i zemlja koja će uskoro krenuti putem europskih integracija, vidi i politički analitičar i profesor Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Rimac. On je, kaže, očekivao zaoštrenje odnosa s Mađarskom, a ne sa Srbijom koja propušta sve u Hrvatsku kao neko slijepo crijevo koje će se uskoro upaliti i uzrokovati enormne ekonomske probleme.

Upozorio je i na neprimjeren stil komunikacije između premijera, kao i na to da 'političke stranke u Hrvatskoj pokušavaju doći u medije preko teme izbjeglica da bi definirale sebe pred izbore' što je 'ne samo neetično sa strane problema izbjeglica, nego i prema građanima jer oni žele čuti što će biti s njima i s Hrvatskom u narednom razdoblju', naglasio je Rimac.

Da je ovo dio predizborne kampanje premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića i da on ne mari za posljedice te da je Vlada neorganizirana i nesposobna upravljati krizama, i to ne samo izbjegličkom, opetovao je saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević: 'Mi smo granica Europske unije, od nas se očekuje da se ponašamo višim standardima i da na drugačiji način razgovaramo sa susjedima'. Milošević je predložio učinkovitiji nadzor granice sa Srbijom korištenjem dronova i balona s kamerama te preusmjeravanje izbjeglica na legalne prijelaze, ali nije objasnio i što bi se drugačije radilo s izbjeglicama koje na ovaj ili onaj način ulaze u zemlju i registrira ih se, a na što je upozorio i Klisović.

Da BiH, koju se spominje, nije pogodna za premošćivanje koridora, upozorio je Rimac te zapitao: 'Ako zatvorimo ilegalne prijelaze, izbjeglice će se preliti u Bosnu. Kako će se onda braniti hrvatske granice?' Klisović je ponovio i da 'Hrvatska neće postati sabirni centar za izbjeglice' i vjeruje da će EU pronaći dugoročno rješenje, a 'sigurnost hrvatskih građana je glavni prioritet Vlade'.

'Hrvatska gospodarska komora inzistira da se ovaj problem između Hrvatske i Srbije što prije riješi jer je gospodarstvo jedan od hrvatskih nacionalnih interesa', podsjetio je Zaher i upozorio da nisu važni samo dnevni gubici zbog zatvorene granice, nego i kasniji indirektni odnosi - neisporuke, kidanje trgovačkih ugovora i slično: 'To su novci hrvatskih gospodarstvenika. Umanjivati iznose šteta može samo netko tko nikad nije zaradio kunu, dolar ili euro'.