DODACI SU KLJUČNI

Potvrđeno: Dalmatinska spiza je odlična za mozak!

12.05.2015 u 13:58

Bionic
Reading

Poznato je to da je mediteranska hrana s malo mesa, a dosta ribe, voća i povrća jedna od najzdravijih na svijetu te da je povezana s dugovječnošću. No kada joj se doda dosta orašida i maslinovog ulja, ona također može značajno poboljšati zdravlje mozga, odnosno pamćenje i kognitivne funkcije kod starijih osoba, pokazalo je novo španjolsko istraživanje

Autori priznaju da je studija napravljena na relativno malom uzorku te da će trebati provesti dodatna istraživanja. Međutim rezultati su pokazali da je efekt vrlo značajan.

Ranija istraživanja pokazala su da je mediteranska prehrana povezana sa smanjenim rizikom bolesti srca, Alzheimera i nekih oblika raka. No u nutricionističkim studijama uobičajeno je vrlo teško razlučiti utjecaj drugih čimbenika poput klime ili životnih navika od prehrane.

U novom istraživanju dr. Emilo Ros i njegovi suradnici odlučili su utvrditi snažniju uzročnu vezu između uzroka i posljedice.

U studiji, predstavljenoj u ponedjeljak u uglednom američkom medicinskom časopisu JAMA, sudjelovalo je 447 starijih osoba s rizikom za kardiovaskularne bolesti podijeljenih u tri skupine: jedna je konzumirala mediteransku hranu s dodatkom litre ekstradjevičanskog maslinovog ulja tjedno, druga mediteransku hranu s dodatkom 30 grama orašida dnevno, a treća jednostavno hranu s niskim razinama masnoća.

Na početku istraživanja sudionici su bili u dobi od oko 67 godina i uglavnom veće tjelesne težine, ali ne i pretili. Mnogi od njih imali su visok tlak i kolesterol.

Svima su testirane kognitivne funkcije na početku istraživanja, međutim samo 334, odnosno oko 75 posto dobrovoljaca završilo je drugi krug procjene funkcioniranja mozga na kraju istraživanja koje je trajalo četiri godine. Sudionici koji su otpali bili su jednako raspoređeni u svima trima skupinama, no njihovo je kognitivno stanje na početku bilo malo lošije nego u onih koji su bili ustrajni.

Što su pokazali rezultati?

U skupini koja se hranila nemasnom hranom zabilježen je značajan pad u pamćenju i kognitivnim funkcijama.

U skupini koja se hranila mediteranski, uz dodatak orašida, zabilježeno je značajno poboljšanje u pamćenju.

U skupini koja je konzumirala količine ekstradjevičanskog maslinovog ulja utvrđene su značajno bolje kognitivne funkcije.

'Ova mala studija pokazala je da se mediteranska dijeta, u kojoj nema puno životinjskih namirnica kao što su meso i maslac, a koja je bogata grahoricama i punim žitaricama, kada se nadopuni maslinovim uljem i orašidima, može povezati s poboljšanim kognitivnim funkcijama', rekla je Samantha Heller, nutricionistica iz Center for Musculoskeletal Care and Sports Performance na Sveučilištu New York.

Stručnjaci su pozdravili nalaze istraživanja istaknuvši da je kvaliteta ovakvih studija značajno veća od običnih promatračkih, no istaknuli su da će ipak trebati pričekati da se rezultati potvrde u drugim sličnim, ali opsežnijim analizama.

Udio masnoća u mozgu je oko 70 posto, a dobiva ih iz hrane koju ljudi jedu, rekla je Heller. Jedna od najčešćih masnoća u mozgu je oleinska kiselina, nezasićena masnoća koje ima u orašidima, maslinovom ulju, sjemenkama suncokreta, ribi, orasima i soji.

'Pokazalo se da ove zdrave masnoće povećavaju kognitivne sposobnosti i zdravlje mozga. Nasuprot tome, istraživanja ukazuju na to da konzumiranje nezdravih masnoća kao što su transmasne kiseline u procesuiranoj hrani i zasićene masnoće u životinjskoj hrani ubrzavaju kognitivno propadanje, gubitak pamćenja te da se mogu povezati s povećanim rizikom demencije', rekla je Heller.