smanjenje rizika od prirodnih katastrofa

Potpisan ugovor za projekt multisenzorskog zračnog snimanja Hrvatske

08.05.2020 u 11:53

Bionic
Reading

U Hrvatskim vodama u petak je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt multisenzorskog zračnog snimanja Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa, vrijedan 135 milijuna kuna, a omogućit će određivanje rizičnih točaka za poplave

Bespovratnim EU-ovim sredstvima osiguranima iz Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija' 2014. - 2020. sufinancirat će se 85 posto troškova (114.788.973 kuna), a preostali iznos (20.256.877 kuna) osigurat će Državna geodetska uprava, Grad Zagreb i Hrvatske vode. Planirani završetak projekta je 2023. godine.

Cilj je projekta osigurati homogene podloge utemeljene na prostornim podacima prikladne kvalitete, koje će služiti kao osnova za modeliranje i procjene rizika od katastrofa u Hrvatskoj.

Ujedno, po prvi put će se izraditi jedinstvene specifikacije na razini cijele Hrvatske za snimanje LiDAR metodom, s posebnim naglaskom na aktualnost, pouzdanost te geometrijsku i prostornu točnost podataka u modelu.

Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek.

'Multisenzorskim zračnim snimanjem korištenjem LiDAR tehnologije po prvi puta će se snimiti cjelokupni teritorij Hrvatske, a snimanje je znatno opsežnije nego u dosadašnjim tehnologijama. To će nam omogućiti da odredimo rizične točke u vezi poplava, a na području Zagreba u vezi otpornosti pojedinih objekata kod potresa', istaknuo je Ćorić.

Rekao je da će rezultati tog projekta biti platforma za kvalitetnu analizu, prije svega za Geodetsku upravu, ali i za Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kao jednog od dionika tog projekta.

Ćorić je objasnio da će multisenzorska analiza omogućiti znatno detaljnije snimanje novom tehnologijom oko 4100 kilometara nasipa uz rijeke, što će omogućiti detektiranje eventualnih pukotina ili bilo kakvih devijacija na nasipima.

Dodatni moment je, kaže Ćorić, snimanje Zagreba, a temeljem tih podataka u sljedećih nekoliko godina će se procijeniti stupanj izdržljivosti svih objekata od potresa.