poplave

Hrvatska Kostajnica dobila brodicu za pomoć i spašavanje na vodi

24.02.2020 u 15:19

Bionic
Reading

Predstavnici grada Hrvatske Kostajnici i Crvenog križa preuzeli su u ponedjeljak brodicu za pomoć i spašavanje u slučaju poplava, vrijednu oko 18 tisuća eura, koju je donirala turska tvrtka TIKA

Donacija je ostvarena u suradnji s Turskom agencijom za razvoj, koja je s gradom Hrvatskom Kostajnicom počela nakon velike poplave i klizišta u kojem je, u ožujku 2018. stradalo 11 obiteljskih kuća.

Tom je prilikom unesrećenima pomogla i Turska agencija za razvoj, a najavila je i novu pomoć. Primopredajom brodice, čija je vrijednost s opremom 18.000 eura, to je obećanje ispunjeno.

Predajući brodicu na unskom kupalištu Kavrlja, savjetnik i zamjenik šefa misije u Veleposlanstvu Republike Turske Fatih Kaya i ataše zagrebačkog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju Hasim Koč, najavili su nastavak suradnje i nove donacije. Na redu je, kako su rekli, didaktičko kombinirano igralo za kostajnički Dječji vrtić.

Na brodici i opremi zahvalio je kostajnički gradonačelnik Dalibor Biščan. Osvrnuvši se na suradnji rekao je da je za vrijeme boravka izaslanstva hrvatskih gradonačelnika u Turskoj prenio kostajnička iskustva u prikupljanju i zbrinjavanju otpada, što je poslužilo za primjenu sličnog sustava u Turskoj. Izrazio je zadovoljstvo što je Istanbul prepoznao kostajničke potrebe i donirao brodicu koja će mnogo značiti u slučaju poplava.

Brodicu je preuzelo Gradsko društvo Crvenog križa, a koliko je ona potrebna spomenula je ravnateljica Maja Böhm. Tijekom poplava je, naime, pedesetak kuća nedostupno i može im se prići samo rijekom Unom. Novom brodicom neće biti problema u opskrbi njihovih stanovnika i eventualnom spašavanju. Isto tako, brodicu će moći koristiti i mještani drugih naselja uz Unu, od Dvora do Hrvatske Dubice, rekla je.

Svečanosti na obali Une bila je nazočna i voditeljica Službe spašavanja na vodi Hrvatskog crvenog križa Silvana Radovanović. Nakon porinuća brodice u rijeku Unu, obavljena je i pokusna vožnja.