EU sluša građane

Nema više obveznoga pomicanja sata: Evo kada ćete to zadnji put morati učiniti

12.09.2018 u 14:07

Bionic
Reading

Pomicanje sata trebalo bi se ukinuti sljedeće godine u Europskoj uniji, a države članice same moraju odlučiti između ljetnog i zimskog računanja vremena. Europska komisija danas je objavila prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata te predlaže posljednje zajedničko pomicanje sata 31. ožujka 2019.

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne skupine Europskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u, pozdravlja brz odgovor Komisije na želje građana koji su se velikom većinom u provedenoj anketi izjasnili za ukidanje pomicanja kazaljki na satu.

Rok odluke je do travnja sljedeće godine, a države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje, moći će pomaknuti sat 27.listopada 2019. godine. Poslije toga, polugodišnje pomicanje sata više ne bi bilo moguće.

Zakonodavni prijedlog nastoji osigurati da se sve izmjene dogode na koordinirani način između susjednih država članica kako bi se zaštitilo pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta i izbjegla fragmentacija. Europski parlament i Vijeće Europske unije trebaju usvojiti prijedlog najkasnije do ožujka 2019. godine kako bi mogao na vrijeme stupiti na snagu.

  • +6
Davor Škrlec Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek