francova ostavština

Španjolska vlada nakon 76 godina razmišlja o pomicanju sata unatrag

02.09.2018 u 12:14

Bionic
Reading

Španjolska socijalistička vlada nastavlja obračun s ostavštinom diktatora Francisca Franca pa nakon odluke o premještanju njegovih posmrtnih ostataka iz mauzoleja pored Madrida razmatra i pomicanje sata unatrag čime bi se u Madridu vrijeme računalo kao u Lisabonu i Londonu.

„Dvanaest je sati, jedan je sat manje na Kanarima“, može se čuti na radijskim i televizijskim vijestima od 1942. godine.

General Franco je tada ujednačio mjerenje vremena s onim Berlinu gdje je na vlasti bio Adolf Hitler, premda je Španjolsku ostavio neutralnom u Drugom svjetskom ratu. Hitler i Benito Mussolini u Italiji podržavali su ga prethodno tijekom građanskog rata u Španjolskoj.

Na Kanarskim otocima, španjolskom teritoriju uz zapadnu obalu Afrike, vrijeme se nastavilo mjeriti kao u Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu. Sada, 76 godina kasnije, kazaljke u Španjolskoj mogle bi se vratiti unatrag.

„To je komplicirana tema, kontroverzna i zanimljiva. Ona je na dnevnom redu ove vlade“, rekla je u petak Isabel Celaá, glasnogovornica španjolske vlade te ministrica obrazovanja.

Upitana je o tome na konferenciji za medije, poslije redovnog sastanka ministara, jer se pojavila vijest da premijer Pedro Sánchez i njegov ministar vanjskih poslova Josep Borrel podržavaju tu ideju te da se o njoj pričalo na ministarskom sastanku u Madridu.

  • +22
Španjolska kraljica Letizia s obitelji odmara u Palma de Mallorci Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada kazaljke na satu glavnog madridskog trga Puerta del Sol pokažu 10 sati, to je isto vrijeme kao i u Zagrebu, Bruxellesu, Berlinu, Parizu, Rimu i većini zemalja Europske unije. Španjolski socijalisti, međutim, smatraju da je prirodna zona Madrida ona u kojoj kazaljke tada pokazuju 9 sati kao u Lisabonu, Londonu, Dublinu i Rabatu, glavnom gradu susjednog Maroka.

„Možda bi Španjolska trebala biti u drugoj vremenskoj zoni. Iskreno, ne znam“, rekao je Borrel za španjolsku novinsku agenciju EFE. Najavio je osnivanje radne grupe koja bi trebala dati mišljenje o tome.

Svijet je podijeljen na 24 vremenske zone nakon međunarodne koferencije o meridijanima održane 1884. u Washingtonu.

Ideja da se Španjolska vrati u svoju raniju zonu zaživjela je nakon što je u petak Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije, najavio mogućnost ukidanja pomicanja sata u Europskoj uniji. Naime, od 1996. sve zemlje EU-a pomiču sat unaprijed zadnje nedjelje u ožujku i vraćaju ga nazad zadnje nedjelje u listopadu.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) u lipnju se vratila na vlast nakon sedam godina, te ima samo 84 od ukupno 350 zastupnika u parlamentu. Njezin vođa Pedro Sánchez računa na podršku manjih lijevih stranaka Podemosa i Ujedinjene ljevice te katalonskih i baskijskih regionalnih stranaka.

Čim je došao na vlast direktno, uslijed izglasavanja nepovjerenja vladi konzervativne Narodne stranke, Sánchez je najavio premještanje posrmrtnih ostataka Francisca Franca iz Doline palih, mauzoleja udaljenog 40 kilometara od Madrida.