UPOZORENJE SOCIOLOGA LALIĆA

'Popusti li Vlada Crkvi, aktualni sukob izgledat će kao kamilica'

10.01.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Nakon što je pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić njegovu vladu usporedio s nacistima i pozvao na 'novu Oluju' koja bi srušila navodnu nenarodnu vlast, premijer Zoran Milanović javno je pozvao svoje ministre da ne odgovaraju na provokacije i odmaknu se od teme zdravstvenog odgoja, 'jer ovo postaje jako ružno'. Posljednji koji je imao priliku komentirati ponašanje Crkve ministar je znanosti Željko Jovanović, kazavši da nekim kritičarima Vlade jednostavno 'nedostaje mozga'

Bivši veleposlanik Hrvatske u Vatikanu Ivica Maštruko slaže se s mišljenjem da je polemika prevršila svaku mjeru i da je postala besmislena i tragikomična. 'To je rat vrlo teškim riječima, bez ikakve svrhe i potrebe, koji ne vodi apsolutno ničemu', smatra Maštruko. Na istup pomoćnog biskupa Pozaića ne želi trošiti puno riječi - drži da su njegove izjave kontraproduktivne i da zapravo svjedoče o njegovom neprimjerenom i vulgarnom ponašanju.

Crkva ne treba pozivati na neposluh

Crkvi nije zadaća pozivati ljude na građanski neposluh. To bi bilo političko djelovanje, a takvo djelovanje nije poslanje Crkve, izjavio je dubrovački biskup Mate Uzinić u danas objavljenom intervjuu u Večernjem listu.

'Crkva je politička organizacija samim time što kao institucija želi utjecati na neki aspekt društvenih događanja, to jest politika. No koliko god se željela distancirati od toga, Crkva treba biti svjesna da dijeli sudbinu svih drugih političkih institucija i da je podložna osporavanju i kritici. Na to očito nije navikla', kaže Maštruko. Po njemu, Kaptol u svakom slučaju ima pravo izraziti svoj stav o svjetonazorskim pitanjima, ali u ovom slučaju to je iskoristio da bi organizirao 'neuobičajenu i neprimjerenu ofenzivu uz mobilizaciju svih svojih struktura'.

'Sve je već postalo besmisleno jer više nema nikakve granice u kvalifikacijama! Ne mislim da je Crkva počela raditi posao oporbe, ali ovim potezima definitivno joj ide u prilog i HDZ će to sada vješto koristiti', predviđa Maštruko.

Sociolog Dražen Lalić dosad je odbijao govoriti o temi zdravstvenog odgoja jer je prije šest godina bio član stručne skupine koja je započela rad na kurikulumu, no nakon svađe s tadašnjim ministrom Draganom Primorcem povukao se iako je uvođenje tog predmeta praktički bilo njegova inicijativa.

Za tportal je ipak pristao javno objasniti cijelu priču:

'Tada, prije šest godina, napravili smo dobrodošao kompromis i umjesto seksualnog obrazovanja predložili zdravstveni odgoj i obrazovanje. Smatram da se radilo o dobrodošlom i razumnom potezu jer je bio prilagođen našem kontekstu i jer je povezao različite oblike ugrožavanja zdravlja. No nakon toga pravljeni su novi kompromisi i od seksualnog obrazovanja došli smo do zdravstvenog odgoja, a povrh svega popustilo se jer je cijeli program sveden doslovce na tri sata. Pa kako bi Crkva i interesne skupine koje su motivirane zaradom reagirale da smo stvarno uveli seksualno obrazovanje?', pita se Lalić. Bez obzira na primjedbe zbog manjka obrazovne komponente, u ovoj priči on je potpuno na strani Ministarstva znanosti i obrazovanja, jer Vlada 'jednostavno ne smije popustiti Crkvi i tim interesnim skupinama'.

'Na koga mislim? Pa to je jasno: već 2006. godine detektirali smo da je ulazak nekih udruga u škole odlična prilika za njihovu zaradu. A zašto bismo to dozvolili pored Zavoda za javno zdravstvo ili Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar? Pa, zaboga, Hrvati su i izmislili javno zdravstvo, a Štampar je bio osnivač Svjetske zdravstvene organizacije! Ako smo u bilo čemu dali svjetski doprinos, to je to', upozorava Lalić, svojedobno i sam konzultant te organizacije za sprečavanje širenja AIDS-a.

U Saboru je prije nekoliko godina čak i fizički napadnut nakon što je reagirao na zahtjev udruga koje su željele zabraniti poticanje korištenja kondoma jer su sigurni samo u 96 posto slučajeva. 'To je kao da zabranimo korištenje sigurnosnog pojasa u automobilu jer se ponekad dogodi da poginu i ljudi koji su bili vezani', kazao je tada Lalić.

'Vlada jednostavno ne smije popustiti! Ako se to dogodi, osobno sam spreman ući u sukob sa svima njima i ovo što se danas događa izgledat će kao kamilica, a vjerujem da će doći teški pritisci i iz Europske unije. Da, problem zdravstvenog odgoja možda jest predimenzioniran, ali ukoliko se od njega odustane, pojavit će se još veći problem s većinom građana koja ga ustvari podržava', smatra sociolog.

Crkva smatra da ima monopol nad svim vrijednostima u našem društvu i to je zaostatak Tuđmanove vizije krajnje konzervativne i mračne srednjovjekovne Hrvatske. Ona je daleko nadišla svoju poziciju nevladine organizacije i danas nastoji štititi svoj monopol u pitanjima svjetonazora, a tu postoji nekoliko problema: najprije ustavni, jer je Crkva odijeljena od države. Nadalje, ne može jedino Crkva određivati što je opće dobro, jer ono mora biti jednako dostupno svima, a njen monopol ionako je nerealan i neodrživ - jer se stvarni život odvija na drugačiji način.'


Lalić smatra i da je zahtjev Crkve za mogućnošću izbora programa zdravstvenog odgoja neodrživ - jednako kao što to ne bi uspjelo ni u fizici ili biologiji. 'Ne možemo imati ustašku i partizansku povijest, nego samo onu koja je objektivna i zasnovana na činjenicama. Ovdje se uz ideološke argumente pokušava uplitati u zajednička pitanja i opće dobro, a to mora biti zasnovano samo na razumu, provjerljivim činjenicama i stvarnom životu', kaže Lalić.

Siguran sam da čak ni biskupi danas ne vjeruju da je Bog stvorio svijet u sedam dana ili da je žena nastala od Adamovog rebra, no nemam ništa protiv vjeronauka i neka postoji tradicija. Crkva je u prošlosti imala neke pozitivne učinke i u njoj postoje sjajni ljudi, ali crkvena hijerarhija je očito odvojena od stvarnog života!

Uspoređivanje Vlade s nacistima naprosto je licemjerno i ružno, pogotovo jer se u posljednjih dvadeset godina nije reagiralo u slučajevima kada je u ponašanju nekih ekstremista doista bilo natruha nacizma. Crkva još želi ostvariti monopol na svjetonazor i to dokazuje da se ne snalazi u vremenu koje je složeno i dinamično. To je razočaravajuće i štetno, i za društvo i za Crkvu', zaključuje Lalić.

Primitivno vrijeđanje ministra Jovanovića