PREKRŠIO KUĆNI PRITVOR

Ponovno uhićen urednik Il Giornal-a

02.12.2012 u 07:50

Bionic
Reading

Urednik talijanskog lista Il Giornale ponovno je uhićen u subotu nakon što je namjerno prekršio uvjete kućnog pritvora kako bi skrenuo pozornost na pitanje slobode tiska

Alessandro Sallusti, urednik Il Giornalea koji je u vlasništvu obitelji bivšeg talijanskog premijera Silvija Bersluconija, osuđen je u rujnu na 14 mjeseci zatvora zbog klevetanja u članku 2007. godine kada je bio u drugom listu.

Njegov je slučaj postao poznat jer parlament razmatra zakon koji bi pooštrio zatvorske kazne i sankcije za novinare osuđene za klevetu.

Sallusti je rekao da je namjerno prekršio uvjete svog kućnog pritvora kada je izašao iz kuće kako bi skrenuo pozornost na nastavak ugrožavanja slobode tiska. On je rekao da je želio napraviti ‘političku provokaciju’. Kasnije je vraćen u kućni pritvor i sada će me suditi za bijeg iz pritvora. Sallusti je uhićen u redakciji lista u Milanu.

Talijanski novinari prošloga su tjedna planirali održati jednodnevni štrajk ali su ga otkazali kada su dobili uvjeravanja da će zakon biti izmijenjen.