AKCIJA MAMMA MIA

Policiji sugerirano da se ostavi istrage Karlovačke banke

Bionic
Reading

Iako su u nekoliko navrata, još prije tri godine karlovački istražitelji pokušali dublje zagrepsti u poslovanje 'Karlovačke banke' uvijek im je sugerirano da se 'ostave toga' jer je u pitanju tek rizično plasiranje kredita, ali ne i bilo kakvo kazneno djelo

Potvrđeno je to za Novi list iz više izvora u policiji u kojoj je očito bilo opstrukcija rasvjetljavanja ovog slučaja.

U međuvremenu su se pojavile informacije da je u poslovanje s bankom bila uključena tvrtka u vlaništvu Karmen Brkić, supruge Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a. On je u to vrijeme bio u SOA-i, te u vrhu ravnateljstva policije. S 'Karlovačkom bankom' surađivala je i tvrtka Josipa Jurčevića, također jednog od čelnika SOA-e.

Zanimljivo je da je samo dva dana prije velike uskočke akcije u kojoj je uhićena cijela obitelji Šola – Sandi Šola koji je bio predsjednik uprave 'Karlovačke banke', njegova majka Marija, savjetnica uprave banke, te Petar i Tomislav koji su imali privatne tvrtke na čijim su računima završavali iznosi spornih kredita – održana sjednica uprave na kojoj je donijeta i odluka o sazivanju glave skupštine banke.

Proizlazi to iz dokumenta s web stranice 'Zagrebačke burze' u kojem je objavljeno i da su dosadašnji članovi nadzornog odbora 'Karlovačke banke' Danijel Žamboki, Josip Paladino, Goran Vukšić, Ivica Horvat podnijeli ostavke.

Paladino je uoči otvaranja istrage već ispitan kao svjedok, no sadržaj onoga što je ispričao istražiteljima za sada je tajna.

Na nove članove Nadzornog odbora predloženi su Dario Šimić, Ranko Predović, Vedrana Pavelić i Danijel Žamboki. Hoće li i preuzeti nadzor nad poslovanjem 'Karlovačke banke' trebalo bi biti poznato nakon Glavne skupštine što ju je uprava sazvala za 23. svibnja ove godine.

Jutarnji list pak piše kako će, supruge bivših šefova SOA-e, Karmen Brkić i Marija Jurčević, USKOKe kao svjedoke pozvati na ispitivanje u predmetu Mamma mia, i to naravno na okolnost njihovoga, u najmanje ruku čudnoga poslovnoga angažmana u tvrtki Opatovina projekt u vlasništvu Petra Šole.

Premda se direktno ne tiče samoga poslovanja Opatovine projekta i Kabe, istražitelje zanimaju čudne okolnosti naglog ulaska i izlaska dvaju supruga tadašnjih visokopozicioniranih obavještajaca u tvrtku, koja je, pak, upravo u trenutku kada su one bile suvlasnice, dobila ogroman zajam i to od šefova hrvatskoga Hypo leasinga koji su se ubrzo i sami našli u istrazi u aferi Hypo.

Brkić je u to vrijeme, a radi se o drugoj polovici 2007. te čitavoj 2008. godini, obnašao dužnost Karamarkova pomoćnika u agenciji i za poslove protuobavještajne zaštite i nadzora.

Jurčević je pak bio na čelu financija SOA-e, također kao pomoćnik ravnatelja. Njihove supruge su u vlasničku strukturu ušle neposredno nakon osnivanja Opatovina projekta, te su držale po 7 posto tvrtke, odnosno svaka je od 20.000 kuna temeljnoga kapitala imala po 1400 kuna.

No premda tvrtka ima samo 20.000 kuna temeljnoga kapitala, ubrzo od Hypo leasinga dobiva zajam od 142,57 milijuna kuna, odnosno 19,5 milijuna eura. Uvjeti ugovora o zajmu, koji je odobren 28. prosinca 2007. takvi su da Opatovina projekt navedeni posuđeni iznos zajedno sa 7,86 milijuna eura, odnosno 57,2 milijuna kuna kamata, treba vratiti Hypu jednoobročno - 3. prosinca 2013.

Riječ je o ukupno 200 milijuna kuna. Opatovina projekt novac je utrošila na kupnju ogromnih parcela poljoprivrednoga zemljišta na području Savske Opatovine, dijelu Zagreba iza okretišta tramvaja u Prečkome. Riječ je o dijelu grada na kojemu bi, a što se može naslutiti iz nekoliko urbanističkih projekata, mogla niknuti nova gradska naselja, što lokacije čini potencijalno izuzetno atraktivnima.