naplaćene tisuće kuna kazni

Policija provela akciju nakon stravične nesreće autobusa: Neki autobusi i vozači potencijalno su opasni po život

17.08.2022 u 19:43

Bionic
Reading

Pojačani nadzor autobusa, odnosno vozača autobusa, policija i inspektori Ministarstva prometa proveli su kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje završavaju s najtragičnijim posljedicama

Očevidom prometne nesreće poljskog autobusa u kojoj je početkom mjeseca na autocesti kod Breznice život izgubilo 12 osoba utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad upravljačem, a u nesreći su oba vozača poginula. Otvorilo je to pitanje sigurnosti na našim cestama u vrijeme turističke sezone, a kako stvari stoje, situacija nije sjajna.

Policija je od 10. do 15. kolovoza provela nadzor autobusa i vozača na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Goričan te je utvrdila prekršaje kod 19 prijevoznika iz 12 država, a naplaćeno je više od 130 tisuća kuna novčanih kazni

Da su neki autobusi i njihovi vozači koji ljeti prolaze Hrvatskom potencijalno opasni po život i putnika i ostalih sudionika u prometu – potvrđuju i detaljni rezultati pojačanog nadzora, donosi Dnevnik RTL-a.

U suradnji s inspektorima Ministarstva prometa na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Goričan, od 10. do 15. kolovoza - kaznili su 19 prijevoznika iz 12 zemalja. Kažnjena su po tri prijevoznika iz BiH, Češke i Kosova, dva iz Mađarske te po jedan iz Hrvatske, Slovenije, Gruzije, Poljske, Sjeverne Makedonije, Albanije, Belgije i Njemačke.

Najviše prekršaja odnosi se na muljanje s tahografom i zapisima, nepropisno korištenje dnevnog odmora i prekoračenje dopuštenog vremena vožnje.

Najveća kazna naplaćena je prijevozniku iz Njemačke, 19.600 kuna – jer je utvrđeno da je vozač koristio karticu drugog vozača i nije pravilno koristio dnevni odmor.

  • +5
Izvlačenje autobusa na A4 Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Policija je u ovoj akciji naplatila 130 tisuća kuna kazni.

"Zakonom o radnom vremenu i obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu, propisano je koliko vozači moraju na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi koristiti odmor i u kojoj dužini. Vozači, odnosno njihovi prijevoznici to ne poštuju, skraćuju, zloupotrebljavaju najvjerojatnije zato da bi uštedjeli, ali s tim ne rade dobro jer ugrožavaju sigurnost vozača i ostalih sudionika u prometu", kazao je za RTL Josip Medved, zapovjednik Mobilne jedinice prometne policije.