poginula oba vozača

[FOTO/VIDEO] Iako je tahograf u potpunosti uništen, utvrđeno je tko je upravljao autobusom prilikom stravične nesreće

08.08.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Očevidom prometne nesreće poljskog autobusa u kojoj je u subotu na autocesti kod Breznice život izgubilo 12 osoba utvrđeno je da je vozač izgubio kontrolu nad upravljačem, a u nesreći su oba vozača poginula

U nesreći poljskog autobusa poginula su oba vozača, potvrdio je za Jutarnji list Darko Galić, glasnogovornik i zamjenik županijske državne odvjetnice u Varaždinu.

'Nedvojbeno je ustanovljeno tko je upravljao autobusom u trenutku nesreće jer je vozač koji je smrtno stradao bio u vozačkom sjedalu i vezan sigurnosnim pojasom', pojasnio je Galić okolnosti na temelju kojih je nedvojbeno ustanovljeno tko je od dvojice vozača koji su krenuli na put upravljao poljskim autobusom koji je u subotu u 5.40 sletio s autoceste A4 između Brezničkog Huma i Komina.

Izvlačenje autobusa na A4 Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić / CROPIX

'Državno odvjetništvo mora ustanoviti je li počinjeno kazneno djelo i tko ga je eventualno počinio i donijeti odluku, ali sasvim sigurno je da se kazneni postupak ne može voditi protiv osobe ako nije živa. Moguće je da će se odlučiti da se cijeli postupak ustupi poljskom pravosuđu s obzirom na to da su svi stradali poljski državljani', rekao je za Jutarnji list glasnogovornik varaždinskog županijskog državnog odvjetnika.

  • +5
Izvlačenje autobusa na A4 Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Kao što smo već pisali jedan od problema s kojima su se već suočili istražitelji je što je tahograf uništen tako da se nije mogla očitati brzina, ali su u tahografu nađene obje digitalne kartice vozača i iz tih je podataka ustanovljeno da su poštivana pravila o vremenima vožnje i stankama.

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak/CROPIX

Očevid nesreće koja se dogodila u subotu oko 5,25 sati na autocesti Goričan - Zagreb u smjeru Zagreba kod mjesta Breznica provela je u prethodnom postupku zamjenica varaždinske županijske državne odvjetnice zajedno s policijskim službenicima varaždinske policije, izvijestilo je na svojim internetskim stranicama Državno odvjetništvo.

Prema dosad prikupljenim podacima, do prometne nesreće došlo je na način da je vozač autobusa registriranog u Poljskoj izgubio kontrolu nad upravljačem vozila koje je skrenulo u desnu stranu, probilo zaštitnu ogradu i sletjelo izvan autoceste.

Dvoje najteže ozlijeđenih nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja u varaždinskoj bolnici i stanje im je i dalje kritično, kažu u Minsitarstvu.

U varaždinskoj bolnici nalazi se još petero ozlijeđenih Poljaka, čije je stanje stabilno i smješteni su na specijaliziranim odjelima.

Do sada je četvero pacijenata iz varaždinske bolnice otpušteno i otišli su za Poljsku. U varaždinskoj su bolnici operirali četvero ozlijeđenih iz teške prometne nesreće.

U Općoj bolnici u Čakovcu oba su pacijenta stabilno, a pacijent koji je na intenzivnoj njezi najvjerojatnije će uskoro biti prebačen na traumatološki odjel.

U Kliničkoj bolnici Dubrava svih je šest pacijenata stabilno, a također i šest pacijenata u KBC Zagreb, izvijestili su iz Ministarstva zdravstva.

U Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj svi pacijenti su stabilno, a troje ih je spremno za otpust iz bolnice.

Poljska planira ovaj tjedan, moguće već u srijedu, vratiti kući desetak ozlijeđenih u prometnoj nesreći autobusa kod Brezničkog Huma u kojoj je živote izgubilo 12 ljudi, najavio je zamjenik poljskog ministra zdravstva Waldemar Kraska.