najskuplji dosad

Pogledajte koliko košta Trumpov dvodnevni boravak na ekonomskom forumu u Davosu

22.01.2020 u 10:46

Bionic
Reading

Dvodnevni boravak američkog predsjednika Donalda Trumpa na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu stajat će američke porezne obveznike 3,4 milijuna dolara, što je njegov najskuplji boravak dosad

Kako piše poslovni portal Quartz, iznos od 3,4 milijuna dolara pokriva tek troškove iznajmljivanja automobila i hotelske sobe, ali ne uključuje troškove osiguranja, dnevnice te troškove od 2,2 milijuna dolara, koliko stoji let predsjedničkog aviona Air Force One od Washingtona do Züricha i predsjedničkog helikoptera Marine One od Züricha do Davosa.

Prema pisanju portala Quartz, Sjedinjene Države su iz proračuna za smještaj Trumpove pratnje u Davosu izdvojile oko milijun dolara. Američke tajne službe izdvojile su pak 400.000 dolara za agente koji borave u luksuznom odmaralištu Bad Ragaz te dodatnih 176.000 dolara za hotelske sobe na aerodromu u Zürichu.

Iznajmljivanje automobila radi sigurne komunikacije predsjednika i njegovog osoblja stajat će oko 266.000 dolara, dodaje Quartz.

Dolazak svjetske političke i gospodarske elite u švicarski gradić s oko 11.000 stanovnika podignuo je cijene pa najjednostavnije sobe stoje oko tisuću dolara za noć, dok za apartmane treba izdvojiti po nekoliko tisuća dolara. Paprene cijene smještaja tijekom najpoznatijeg skupa političara, biznismena, bankara, investitora i ekonomista nagnale su prošlog ljeta organizatore da promijene mjesto održavanja skupa zbog previsokih cijena i velikog financijskog tereta, od čega se odustalo u zadnji čas.

  • +8
Donald Trump u Davosu Izvor: EPA / Autor: GIAN EHRENZELLER

Jedini američki predsjednik koji je sudjelovao na forumu u Davosu bio je Bill Clinton. On je posjetio Davos 2000. godine u svojoj posljednjoj godini na funkciji američkog predsjednika. Ronald Reagan održao je nekoliko govora putem videolinka, dok su George Bush stariji i George Bush mlađi te Barack Obama ignorirali taj forum.