nahvalio ameriku

Trump stigao u Davos i 'bocnuo' Gretu Thunberg: 'Ne trebaju nam proroci propasti!'

21.01.2020 u 12:52

Bionic
Reading

Uz Gretu Thunberg, glavna atrakcija ovogodišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma je američki predsjednik Donald Trump, koji je u utorak ujutro stigao u Davos. Trump se u Davos vratio, nakon što je prošle godine propustio druženje globalne elite, a u svom govoru imao je i neizravnu poruku za Gretu Thunberg

Svoje obraćanje u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma Trump je započeo s hvalospjevima SAD-u.

'Ponosan sam što SAD doživaljava ekonomski procvat kakav svijet nikad prije nije vidio', kazao je uvodno Trump.

Kazao je da Amerika napreduje i pobjeđuje kao nikada prije, a pritom je spomenuo i sporazume potpisane s Kinom te s Meksikom i Kanadom. 'Ti su sporazumi primjer za 21. stoljeće', dodao je.

'Smanjili smo poreze, poboljšali trgovinske ugovore, otvorili milijune radnih mjesta, ojačali srednju klasu, tržište dionica je na rekordnim razinama', pobrojao je. 'Američki san se vratio i veći je i bolji nego prije', kazao je.

No, nije propustio kritizirati američku Centralnu banku kojoj je zamjerio što su 'kamate prebrzo dizali i presporo spuštali.'

'Američki model života može biti primjer za cijeli svijet. Nakolnjen radniku, građanima i obiteljima', kazao je.

Osvrnuo se i na odnose s Kinom, s kojom su prošli tjedan potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma. 'Naši odnosi vjerojatni nikada nisu bili bolji', dodao je.

Imao je i opasku o kineskom predsjedniku Xi Jinpingom. 'Naš odnos je izvanredan. On je za Kinu, ja za SAD, ali izuzev toga se volimo', poručio je Trump.

Kratko je komentirao i odnose s Velikom Britanijom, kazavši da i Boris Johnson želi da SAD i Britanija postignu trgovinski sporazum. Pritom je Johnsona nazvao 'divnim britanskim premijerom.'

Iako neizravno i bez spominjanja imena Trump je 'bocnuo' i Gretu Thunberg i druge klimatske aktiviste.

'Sada je vrijeme za optimizam i da odbacimo višegodišnje proroke propasti i njihova predviđanja apokalipse. Oni su predvidjeli i prenapučenost planeta i nestanak nafte. Nećemo nikada dopustiti da radikalni socijalisti unište našu ekonomiju', kazao je Trump.

Američki predsjednik najavio je da će se SAD pridružiti inicijativi kojom se diljem svijeta želi posaditi trilijun stabala.

  • +8
Donald Trump u Davosu Izvor: EPA / Autor: GIAN EHRENZELLER