američki predsjednik imao poruku i za nju

I Greta Thunberg poslušala je Trumpovo obraćanje, nije izgledala impresionirano

21.01.2020 u 13:13

Bionic
Reading

Klimatska aktivistica Greta Thunberg i američki predsjednik Donald Trump definitivno su najveće zvijezde Svjetskog gospodarskog foruma. Iako je sve zanimalo hoće li se dvojac, koji se do sada nije libio kritika jedno prema druome, susresti u hodnicima u Davosu, to se nije dogodilo

Kamere su ipak uhvatile Gretu Thunberg kako sluša Trumpovo obraćanje u Davosu.

Podsjetimo, u svom govoru Trump je, iako nije nikoga imenovao, 'bocnuo' Gretu Thunberg i klimatske aktiviste.

'Sada je vrijeme za optimizam i da odbacimo višegodišnje proroke propasti i njihova predviđanja apokalipse. Oni su predvidjeli i prenapučenost planeta i nestanak nafte. Nećemo nikada dopustiti da radikalni socijalisti unište našu ekonomiju', kazao je Trump.

Između ostalog najavio je da će se SAD priključiti 'Inicijativi trilijun stabala', kojoj je za cilj da se svjetske države obveže na sadnju trilijun stabala kroz sljedećih deset godina.

Thunberg je njegovu najavu komentirala u svom obraćanju koje je uslijedilo desetak minuta poslije.

'Sadnja drveća je dobra, naravno, ali nije ni blizu dovoljna jer ne može nadomjestiti pravo obnavljanje prirode. Ne trebaju nam smanjene emisije, emisije trebaju u potpunosti prestati', rekla je Thunberg.

Spomenula je kako nije dovoljno neome drugom platiti da posadi drveće u Africi, kada istovremeno amazonska prašuma nestaje dvostruko brže.

U svom obraćanju ponovno je uputila poruku svjetskim čelnicima. 'Naša kuća još uvijek gori. Vaše nečinjenje doijeva ulje na vatru iz sata u sat', kazala je, podsjetivši da je to svjetskim moćnicima rekla i prije godinu dana.

Za bogate i moćne imala je i ulitmatum. 'Odmah zaustavite investicije u istraživanje i eksploataciju fosilnih goriva, odmah zaustavite subvencije za fosilna goriva, odmah odustanite od fosilnih goriva. Ovo ne želimo da se dogodi do 2050, 2030 ili 2021. Želimo da se to dogodi odmah', rekla je Thunberg.

'Ovo nije pitanje ljevice ili desnice. Ne zanimaju nas stranačke politike. Uz kuta održivosti i desnica i ljevica su bile jednako neuspješne. Nijedna politička ideologija ili ekonomski sustav nije nisu uspjele ništa poduzeti vezano uz klimatsku i okolišnu krizu i osigurati održiv svijet. Jer, ako niste primjetili, taj svijet je trenutno u plamenu', poručila je.

Zanima me što ćete reći svojoj djeci kao razlog zbog kojeg ste podbacili i ostavili ih da se sami suoče s klimatskim kaosom kojeg ste im svjesno priredili? Da je je izgledalo kao da će to biti toliko štetno za ekonomiju da ste bez da ste se imalo i potrudili odlučili odustati od ideje da osigurate bolji život budućim generacijama', upitala je Thunberg.