HDZ-U 13 OD 20 ŽUPANIJA

Pogledajte kako je završila utrka za fotelje župana, dogodilo se i jedno iznenađenje

04.06.2017 u 23:09

Bionic
Reading

Iako su već nakon prvog kruga imali prednost u 13 od 20 hrvatskih županija, u čak osam županija išlo se u drugi krug. HDZ je na popravnom ispitu u drugom krugu izbora zadržao svih sedam županija. Jedina županija koju u drugom krugu nisu osvojili je Varaždinska u kojoj ionako na nedjeljnim izborima nisu imali kandidata. Tamo je pak iznenadio Radimir Čačić

Hrvatska je poplavila, grmjeli su HDZ-ovi prvaci nakon prvog kruga lokalnih izbora aludirajući na kartu Hrvatske na kojoj su županije u kojima su u vodstvu obojane u plavo. Ipak, u čak sedam županija to su vodstvo morali potvrditi u drugom krugu lokalnih izbora.

To se i dogodilo, u 13 od 20 županija iduće četiri godine vladat će HDZ. Ipak, tri najslađe pobjede zasigurno su u županijama gdje su njihovi kandidata išli na megdan s donedavnim partnerima iz Mosta. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji HDZ-ov Nikola Dobroslavić osvojio je 58,54 posto, a Mostov Nikola Grmoja 38,01 posto.

U Splitsko-dalmatinskoj je HDZ-ov Blaženko Boban, kojeg je plitički tajnik Mosta Nikola Grmoja nazvao zamjenskim županom aludirajući da je usred kampanje Andrej Plenković izbacio kandidata Zlatka Ževrnju, osvojio 54,19 posto, dok je Mostov Miro Bulj osvojio 41,94 posto.

Sukob HDZ-a i Mosta odvijao se i na istoku, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tamo na vlasti  ostaje dosadašnji HDZ-ov župan Božo Galić koji je osvojio 53,85, dok je njegov protukandidat iz Mosta Tomislav Panenić osvojio 42,87 posto.

HDZ ima i Koprivničko-križevačku županiju gdje je Darko Koren osvojio 51,41 posto ispred SDP-ovog Slavka Tucakovića koji je osvojio 45,58 posto glasova.

U Sisačko-moslavačkoj županiji na vlasti ostaje dosadašnji HDZ-ov župan Ivo Žinić s osvojenih 64,28 posto glasova. SDP-ov Zdenko Vahovec osvojio je 31,49 posto.

U Osječko-baranjskoj županiji pobjedio je HDZ-ov Ivan Anušić s 51,96 posto. Nezavisni Vladimir Šišljagić osvojio je 45,43posto glasova.

U Šibensko-kninskoj županiji HDZ ostaje i dalje na vlast sa svojim županom Goranom Paukom (67,76 posto). Svog protukandidata SDP-ovog Franka Vidovića ostavio je daleko iza sebe.

Od svih osam županija koje su bile na meniju u drugom krugu izbora HDZ-a nema tek na sjeveru, u Varaždinskoj županiji. Tamo je HNS doživio golem poraz i to od svog nekadašnjeg čelnika Radimira Čačića. On je osvojio osvojenih 52,68 posto glasova, dok je HNS-ov Predrag Štromar osvojio 43,50.

U prvom krugu glatku su pobjedu odnijeli novi/stari župani Stjepan Kožić (HSS) u Zagrebačkoj županiji, Željko Kolar (SDP) u Krapinsko-zagorskoj, Damir Jelić (HDZ) u Karlovačkoj, nezavisni Damir Bajs u Bjelovarsko-bilogorskoj, Zlatko Komadina (SDP) u Primorsko-goranskoj, Darko Milinović (HDZ) u Ličko-senjskoj, Igor Andrović (HDZ) u Virovitičko-podravskoj, Alojz Tomašević (HDZ) u Požeško-slavonskoj, Danijel Marušić (HDZ) u Brodsko-posavskoj, Božidar Longin (HDZ) u Zadarskoj, Valter Flego (IDS) u Istarskoj te Marija Posavec u Međimurskoj županiji.