HUP-ovo Youtube savjetovanje

'Poduzetnici žilavi, da će preživjeti i ovu krizu, ako treba i uz pomoć Vlade'

10.03.2020 u 16:21

Bionic
Reading

Zaključak savjetovanja koje je u utorak organizirala Hrvatska udruga poslodavca (HUP) za svoje članice na Youtube kanalu s predstavnicima nadležnih službi, uključenih i u civilni krizni stožer, je da su poslodavci zabrinuti, ali da prate upute nadležnih institucija i nastoje primjenjivati mjere zaštite radnika i radnih prostora

Savjetovanja je HUP priredio za svoje članice-poslodavce na Youtube kanalu s predstavnicima nadležnih službi - epidemiologa iz HZJZ-a, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Hrvatskog društva medicine rada, HUP-ove Koordinacije zaštite na radu, HZZO-a i Državnog inspektorata, koji su odgovorili na neka od pitanja koja su poslali poslodavci, a koja ih muče u novonastaloj situaciji.

To je prvo takvo savjetovanje u HUP-u bez publike, nakon kojeg su sudionici poručili da su "hrvatski poduzetnici žilavi, da će preživjeti i ovu krizu, ako treba i uz pomoć Vlade".

"U svemu je najvažnije biti dobro informiran, slušati preporuke i pridržavati ih se. Uskoro će se osnovati i radna skupina u kojoj će biti i poslodavci, koja bi trebala odrediti konkretne mjere daljnjeg postupanja i konkretne pomoći gospodarstvu", najavio je predstavnik Ministarstva gospodarstva Damir Juzbašić.

Dodao je da je prva ideja sjesti s predstavnicima HPB-a, HBOR-a i HAMAG-BICRO-a, kako bi se vidjelo kako oni mogu pomoći, a do kraja tjedna da se planiraju i sastanci s komercijalnim bankama da se vidi što one mogu napraviti.

Poslodavci su putem svojih pitanja željeli znati što će se dogoditi ako se i u Hrvatskoj, kao i sada primjerice u Italiji proglase tzv. crvene zone ili karantena za cijelu zemlju, na što je odgovoreno da će o tome odlučivati stožer te o tome izdati pravovremene upute.

Zanimalo ih je i što s radnicima kojima je određena samoizolacija, posebice se to odnosi na vozače kada dolaze iz 'žarišnih' područja, poput Italije, na što je odgovoreno da oni moraju biti u samoizolaciji 14 dana i javljati se epidemiolozima, iako oni, za razliku od onih u karanteni, ipak imaju nešto više slobode.

Drugačije vrijedi za radnike koji na dnevnoj bazi zbog posla putuju iz Hrvatske u Italiju, i obrnuto, a koji su u posebnim kategorijama nadzora, ne ograničava im se kretanje dok su zdravi, ali se prate i oni i njihovi kontakti na dnevnoj bazi.

Sudionici HUP-ovog savjetovanja su ponovili i da ako se nekome radniku utvrdi da je zaražen i time postane privremeno nesposoban za rad, tada mu plaća ide na teret HZZO-a, i to od nešto malo više od 4.000 kuna mjesečno.

Puno pitanja poslodavaca došlo je i oko toga kako zaštiti druge radnike od onih koji su zaraženi, na što je rečeno da je to izvanredna situacija koju treba pratiti, zaraženog izolirati i utvrditi njegove kontakte, a druge radnike dodatno opskrbiti zaštitnim sredstvima te uputiti da drže veći razmak u međusobnim kontaktima i nose zaštitne maske.