vrlo tijesno

Podijeljeni Vrhovni sud raspravljao o pravu na pobačaj u SAD-u

04.03.2020 u 23:03

Bionic
Reading

Američki Vrhovni sud raspravljao je u srijedu, prvi puta nakon imenovanja novih sudaca koje je predložio predsjednik Donald Trump, o krajnje osjetljivoj temi prava na pobačaj, pokazujući podjele koje nagovješćuju vrlo tijesnu odluku

Vrhovni sud je razmatrao zakon Louisiane, za koji njegovi kritičari ističu da bi mogao dovesti do zatvaranja dvije trećine klinika u toj konzervativnoj državi američkog juga.

Taj zakon je gotovo identičan teksaškom zakonu koji je sud poništio 2016. jer ga je ocijenio pretjerano ograničavajućim.

"Ništa se nije promijenio što bi opravdalo pravni postupak", rekla je zastupnica tužitelja Julie Rikelman i pozvala sud na poštivanje zakona.

Donald Trump je od 2016. imenovao dva suca u Vrhovni sud. On je tijekom kampanje pridobio religioznu desnicu obećanjima da će birati samo protivnike pobačaja.

Jedan od njih, Brett Kavanaugh, zamijenio je jednog umjerenog konzervativnog suca, ali u srijedu je bio diskretan i razmatrao "mogućnost različitih zakona u različitim državama".

Ako bi sud poništio odluku iz 2016. to bi značilo da je spreman poništiti i povijesni zakon Roe vs. Wade iz 1973. kojim je svim Amerikankama priznato pravo na pobačaj.

To bi mogao biti početka kraja Roe, ocijenila je Kelley Robinson, jedna od dužnosnica moćne organizacije Planned Parenthood. Ona ističe da je pravo na pobačaj u Sjedinjenim Državama "visi o niti".

Vrhovni sud će donijeti odluku u lipnju, nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora 3. studenoga.

U proceduri koja je u tijeku, vlada Donalda Trumpa podržava Louisianu. Ta država je 2014. usvojila zakon koji obvezuje liječnike koji vrše pobačaje da ishode posebnu dozvolu od bolnice udaljene manje od 50 km od mjesta intervencije.

"Tim tekstom se pokušava zaštiti žena u slučaju komplikacija i jamčiti nastavak njege", tvrdila je predstavnica Louisiane Elizabeth Murrill na niz primjedbi progresivnih sudaca.

Komplikacije su iznimno rijetke, istaknula je aktivistica ženskih prava Ruth Bader Ginsburg, dok je Elena Kagan naglasila poteškoće u dobivanju traženih dozvola, jer neke bolnice ne žele biti povezane s liječnicima koji vrše pobačaje.