saborska inicijativa

Oporba traži istražno povjerenstvo zbog udruga koje šire lažne vijesti o pobačaju

21.02.2020 u 14:41

Bionic
Reading

Čak 22 zastupnika uglavnom oporbe zatražilo je osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi činjenice oko financiranja i djelovanja udruga koje u Hrvatskoj šire lažne vijesti o pobačaju. U Hrvatskoj, prema njihovim saznanjima, djeluju dva tzv. krizna centra za trudnoću koji, smatraju zastupnici, šire dezinformacije i zastrašuju žene

Kako je na press konferenciji u Saboru pojasnio nezavisni zastupnik Bojan Glavašević, u hrvatskim i međunarodnim medijima pojavile su se indikacije da se tzv. krizni centri za trudnoću šire po Europi i po Hrvatskoj, kao dio globalnog, koordiniranog projekta čiji je cilj dezinformirati žene o njihovim reproduktivnim pravima i zdravlju te uvesti dodatne prepreke za žene koje žele prekinuti trudnoću.

'Krizni centri trudnoće su organizacije koje nastoje odvratiti žene koje razmišljaju o pobačaju pružanjem pogrešnih ili netočnih informacija i savjeta o reproduktivnom zdravlju i zdravstvenim uslugama. Ovakva praksa ženama uskraćuje pristup zdravstvenim uslugama, kao i pristup točnim informacijama koje su temeljene na znanstvenim dokazima, a na koje imaju zakonsko pravo', kazao je Glavašević.

Kazao je da postoje dokazi da 'neke od ovih pseudomedicinskih ustanova primaju sve veće financijske potpore od inozemnih organizacija i vlada, prvenstveno iz SAD-a, kao dio politike SAD-a usmjerene na uskraćivanje prava na prekid trudnoće u Europi i svijetu.'

Te ustanove, dodao je, rade izvan zakonskih okvira i bez nadzora. 'Iako se neke organizacije, poput klinikazapobacaje.com, nastoje prikazati kao da pružaju profesionalne medicinske i psihološke usluge, ti su centri izuzeti od regulatornog, licenciranog i vjerodostojnog nadzora koji je obavezan za ustanove što pružaju zdravstveno savjetovanje', kazao je Glavašević.

'Cilj istražnog povjerenstva nije rasprava za ili protiv pobačaja, ovdje se radi o javnom interesu i cilj je spriječiti dezinformaciju građana. Aktivnosti takvih organizacija posebno su geografski usmjerene na područja na kojima zdravstvene usluge nisu dostupne', kazao je.

Istraživanje koje je rađeno otkrilo je da jedan od tih kriznih centara postoji i u Daruvaru, a taj centar, tvrdi SDP-ova Sabina Glasovac, daje lažne informacije i zastrašuje žene te im govore da će ih pobačaj pretvoriti u alkoholičarke, da će patiti od postabortivnog sindroma, a da će im partneri zbog toga postati homoseksualci.

GLAS-ova Vesna Pusić ustvrdila je pak da je to prvi javno prokazani slučaj nadriliječništva, a da udrugu klinikazapobacaje.com zastupaju ljudi koji se predstavljaju kao suverenisti, aludirajući na to da se na stranici spominje udruga Vigilare.

Upitani na press konferenciji zašto protiv tih organizacija i ustanova nisu podignuli kaznenu prijavu za nadriliječništvo, Glavašević je kazao da je podatak o tim centrima javan te da bi institucije same trebale raditi taj posao.

Kako je pojašnjeno u zahtjevu za osnivanje istražnog povjerenstva, cilj rada je utvrđivanje svih činjenica u vezi postojanja, financiranja, djelovanja i utjecaja organizacija i udruga koje pružaju savjetovanje trudnicama na području Hrvatske, s posebnim naglaskom na utvrđivanje dosega i utjecaja dezinformacija o ženskim reproduktivnim i seksualnim pravima i zdravlju koje šire pojedine nacionalne udruge. Jednako tako, povjerenstvo bi trebalo istražiti doseg, utjecaj i povezanost međunarodnih udruga i mreža kojima je cilj uskratiti ženama pravo na abortus s udrugama koje pružaju krizno savjetovanje trudnicama na području Republike Hrvatske.