DVA TJEDNA ISPITA

Počeo jesenski rok državne mature

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.08.2010 14:32
  • Objavljeno 24.08.2010 u 14:32
državna matura

državna matura

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/Vecernji list

Ispitima iz hrvatskog jezika jutros je počeo drugi, jesenski rok državne mature, koji će završiti 6. rujna ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina, etike i klasičnih jezika, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na svojim mrežnim stranicama

Ravnatelj zagrebačke Pete gimnazije Petar Mladinić izjavio je da je i drugi rok odlično pripremljen i da prvi ispiti protječu bez ikakvih problema.'Četiri godine trajale se pripreme za državnu maturu, te je ove godine, kad je matura postala obavezna za upis, sve organizacijski dobro pripremljeno', dodao je Mladinić.


'Za današnji ispit iz hrvatskog jezika prijavilo se 2005 učenika koji su redovito završili gimnazije, četverogodišnje strukovne i umjetničke škole te 775 osoba koje su prethodnih godina završile srednjoškolsko obrazovanje ili dolaze iz susjednih država', rekao je Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Za jesenski rok učenici su prijavili 12.760 ispita, od kojih se 8.929 odnosi na redovite učenike, a 3.367 na one koji su ranije završili školovanje. Za razliku od ljetnog roka, koji je trajao gotovo tri i pol mjeseca - od 19. veljače do 2. lipnja, za jesenski su rok predviđena dva tjedna. Ovoga tjedna polažu se ispiti iz obaveznih predmeta, a nakon hrvatskog jezika, 25. kolovoza polaže se matematika, te 26. i 27. kolovoza strani jezici.

Idući tjedan, do 6. rujna, polagat će se 15 izbornih predmeta koji su preduvjet za upis na pojedina visoka učilišta. Rezultati državne mature u jesenskom roku trebali bi biti poznati do 17. rujna, a 18. rujna počet će upis na visoka učilišta u Hrvatskoj.

Zimski rok državne mature održat će se od 6. do 21. prosinca 2010. Državna matura ove se godine po prvi put polaže u Hrvatskoj, i to u tri roka - ljetnom, jesenskom i zimskom. Obvezna je za sve gimnazijalce, a učenici četverogodišnjih strukovnih škola moraju je položiti ako se žele upisati na studij. Od akademske godine 2010./2011. uvjet je za upis na visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj.

Ispite vrjednuje NCVVO i rezultate ispita unosi u bazu NISpVU (Nacionalni informacijski sustav prijave na visoka učilišta).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!