'potpuno nesnalaženje'

Plenkovićev savjetnik Fuchs: Ministrica provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva

20.11.2019 u 14:16

Bionic
Reading

Komentirajući izjavu ministrice Blaženke Divjak da je sustav obrazovanja u blokadi zbog igara moći premijera i sindikata školstva te da ona u tome ne želi sudjelovati, posebni premijerov savjetnik za koordinaciju Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu i reformu obrazovanja Radovan Fuchs ocijenio je da ministrica traži izlaznu varijantu iz problema kojih je jednim dijelom i sama uzrokovala. Preciznije, 'provocira svoju smjenu jer bi tako ispala žrtva'

Radovan Fuchs, bivši ministar znanosti, obrazovanja i športa, kazao je za Jutarnji list da se ministrica Blaženka Divjak glasanjem za proračun u koji nisu ugrađeni zahtjevi sindikata 'itekako svrstala na stranu protiv sindikalnih zahtjeva'.

'Ostavku ne želi dati jer bi činom ostavke morala priznati da je ili pogriješila ili da ne može riješiti probleme, što je stavlja u poziciju da ju se proglasi nedovoljno sposobnom za ulogu koju obnaša', tumači Fuchs.

'Zbog potpunog nesnalaženja ministrice i njezina tima upravljanje školama kao odgojno-obrazovnim institucijama prepušteno je u cijelosti sindikatima što je potpuno suludo. Tako imamo situaciju da pojedini ravnatelji i nastavnici roditeljima daju upute da prate obavijesti sindikata o tome kada ima nastave a kada ne. Takvo nešto je apsolutno presedan ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu!', tvrdi, između ostalog, Fuchs.

Pitanje je li on možda potencijalni nasljednik ministrice Divjak zateklo ga je: 'Uopće ne razmišljam o tome', kaže.

  • +12
Blaženka Divjak održala izvanrednu konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

I Mostovci su u srijedu oglasili o štrajku, dajući punu podršku učiteljima i nastavnicima. No ministrici Divjak poručili su da mora dati ostavku ako ne želi sudjelovati u 'igrama moći sindikata i premijera'.

'Nema drugog rješenja, ne možete istovremeno biti članica Vlade i prozivati premijera za igre moći', poručila je ministrici zastupnica Mosta Ines Strenja.

Ministrica se igrala vatrom, a sada se opekla i ne može se praviti da se to više nje ne tiče, ona je još uvijek članica Vlade i ovo nisu samo igre moći između premijera i sindikata, rekla je Strenja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

aktivni doprinos

Divjak o ostavci

Upitana hoće li dati ostavku, ministrica Divjak jutros je odgovorila kako smatra da je u svojem radu konstruktivna i konzistentna te da je 'ovdje' tako dugo dok vidi da se mogu rješiti problemi i dok može dati doprinos.

Ostavku Divjak Strenja vidi prvenstveno kao moralni potez, poručuje joj da je paralelno sa 'Školom za život' trebala razmišljati i što s onima koji je trebaju provoditi.

'Ona je to propustila, pa stala na stranu sindikata i učitelja koji su tražili veća prava, i sad se izuzima. U ovom trenutku to je razlog za njenu moralnu ostavku, jer ona je dio Vlade, ona se zbilja igrala s vatrom', zaključila je Strenja.