štrajk

Most: Podrška učiteljima, ministrica Divjak mora dati ostavku

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.11.2019 13:47
  • Objavljeno 20.11.2019 u 13:47
Ines Strenja, Marko Sladoljev i Slaven Dobrović

Ines Strenja, Marko Sladoljev i Slaven Dobrović

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Most je u srijedu dao punu podršku učiteljima i nastavnicima koji su već tjednima u štrajku, a resornoj ministrici Blaženki Divjak poručio da mora dati ostavku ako ne želi sudjelovati u 'igrama moći sindikata i premijera'

'Nema drugog rješenja, ne možete istovremeno biti članica Vlade i prozivati premijera za igre moći', poručila je ministrici zastupnica Mosta Ines Strenja.

Ministrica se igrala vatrom, a sada se opekla i ne može se praviti da se to više nje ne tiče, ona je još uvijek članica Vlade i ovo nisu samo igre moći između premijera i sindikata, rekla je Strenja na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ostavku Divjak Strenja vidi prvenstveno kao moralni potez, poručuje joj da je paralelno sa 'Školom za život' trebala razmišljati i što s onima koji je trebaju provoditi.

'Ona je to propustila, pa stala na stranu sindikata i učitelja koji su tražili veća prava, i sad se izuzima. U ovom trenutku to je razlog za njenu moralnu ostavku, jer ona je dio Vlade, ona se zbilja igrala s vatrom', zaključila je Strenja.

Štrajk prosvjetara će, drži Strenja, zaustaviti premijer Andrej Plenković kad shvatiti kakvu štetu čini sam sebi. Zastupnica pritom podsjeća da se za mjesec dana održavaju predsjednički izbori, a štrajkom je obuhvaćeno 70.000 učitelja i nastavnika, pola milijuna djece i njihovih roditelja.

Učitelji spremni štrajkati cijelo prvo polugodište

Svi oni vide kako se premijer odnosi prema sustavu koji je tako bitan, kaže Strenja uvjerena da su učitelji spremni štrajkati i cijelo prvo polugodište.

Naša poruka im je - Izdržite, Hrvatska je uz vas, ovih dana ispisujete vrlo važne stranice povijesti u životu naše zemlje, nakon ovog štrajka više ništa neće biti isto, poručila je Strenja.

Zastupnik Slaven Dobrović smatra da kod Divjak premijer neće ponoviti isti scenarij kao kod razrješenja Mostovih minisitara. 'Ne, okolnosti su drugačije, on će to obaviti na svoj, trgovački način', kazao je.

Naglasio je i da se Divjak voli isticati kao nestranačka ministrica iako iza nje stoji jasna potpora HNS-a 'stranke koja javnu potporu uglavnom crpi iz silnih klijentelističkih mreža, koje su se poput karcinoma proširile Hrvatskom'.

Zastupnik Marko Sladoljev premijera poziva da uzme vremena između silnih sastanaka s Europskom pučkom strankom i upita 'svoje pučane' kakav je materijalni položaj učitelja u njihovim zemljama.

Pozivam premijera da odvoji vremena za učitelje i profesore, jer ovo se mora riješiti, poručio je Sladoljev.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!