sjednica vlade

Plenković: Kundid preuzima vojsku, Markić ostaje šef SOA-e

29.02.2024 u 13:38

Bionic
Reading

Izmjene Zakona o PDV-u te konačni prijedlog paketa zakona, od oporbe nazvanog Lex AP, glavne su teme sjednice Vlade na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo na sjednicu GSV-a, koja je održana jutros. 'Vjerujemo da ćemo kroz dvije godine dovršiti proces pristupanja OECD-u. To je nakon članstva u europodručju i Schengenu zadnji korak naše politike jačanja Hrvatske na međunarodnoj sceni', poručio je Plenković.

Govorio je o povećanju plaća te ponovio da je Vlada učinila niz preduvjeta za povećanje plaća u Hrvatskoj. Naglasio je da je sa 750 na 1200 eura narasla prosječna plaća, dok minimalna je narasla za 103 posto i iznosi 840 eura.

'Što se tiče rasta BDP-a, podaci su ohrabrujući. Rast na razini 2023. 2,8 posto, u potpunosti u skladu s projekcijama Vlade. Taj rast dobiva dodatno na težini ako znamo da je prosječni rat u EU 0,5 posto', poručio je premijer.

'Naša je projekcija da će se gospodarski rast nastaviti i u 2024. i kombinacijom mjera zaštite građana i gospodarstva, nastaviti ćemo s politikom koja Hrvatskoj čini itekako dobro', dodao je.

Govorio je o Ukrajini, kazavši da će Hrvatska i dalje pomagati tu zemlju, a informacije o slanju vojnika u Ukrajinu, nazvao je 'lažnim spekulacijama'. Dodao je da je Zelenskom kazao kako se nada da će Hrvatska i dalje biti među glavnim partnerima Ukrajini po pitanju razminiranja, ratnih zločina itd.

Spomenuo je trezorske zapise, kazavši da je interes građana bio iznad očekivanja.

'Jučer je bilo predstavljanje Zakona o strancima. Pozivamo sve da se uključe u izradu zakona. Najvažnije je očekivanje našeg privatnog sektora i tržište rada. Većina radnih dozvola se realno odvijaju u gospodarskom prostoru', poručio je Plenković.

'Danas idemo u drugo čitanje s Kaznenom zakonom, Zakonu o kaznenom postupku. Temeljna intencija paketa je daljnje suzbijanje nasilja u obitelji, nasilja nad ženama', rekao je Plenković, spomenuvši što se sve mijenja u zakonima.

'Uvodimo teško ubojstvo žene - femicid gdje će kazna biti minimalno 10 godina do dugotrajnog zakona', poručio je Plenković.

'Uvodimo i novo kazneno djelo - otkrivanje sadržaja izvidne ili istražne radnje, kojimaa adresiramo problem curenja informacija u nejavnoj fazi kaznenog postupka. Ono što otklanjamo su tvrdnje da je namjera ograničavanje medijskih sloboda. Takve su teze netočne i ne proizlaze iz predložene zakonske norme', rekao je.

  • +9
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Plenković je potvrdio da je s predsjednikom Milanovićem dogovoreno da Tihomir Kundid bude predložen za novog načelnika Glavnog stožera HV-a. 'Riječ je o prijedlogu kojeg je sugerirao, u dogovoru s Anušićem, predsjednik RH i razumijemo da je taj prijedlog želja predsjednika RH. Riječ je o zapovjedniku hrvatske kopnene vojske, čiji doprinos i cijenimo i poštujemo', poručio je

Jednako tako kazao je da će Vladin prijedlog za novog šefa SOA-e biti dosadašnji čelnik te agencije Daniel Markić. 'Očekujemo da predsjednik RH prihvati i Vladin prijedlog kada je riječ o imenovanju čelnog čovjeka SOA-e, a to će, što se nas tiče, biti aktualni šef SOA-e Daniel Markić', poručio je Plenković.

U ožujku novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu

Na samoj sjednici, Vlada je predložila izmjene Zakona o PDV-u. 'Cilj je produljenje razdoblja primjene snižene stope PDV-a od 5 posto na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog drveta, peleta, briketa is ječke, kao i grijanja iz toplinskih stanica. Produžuje se do ožujka 2025', kazao je ministar financija Marko Primorac.

'To je dio budućeg paketa mjera koje će vlada donijeti u ožujku na dobrobit građana i gospodarstva', najavio je Plenković.