tihomir kundid

Nakon admirala - general: Ovo je novi šef Hrvatske vojske

29.02.2024 u 14:01

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković potvrdio je na sjednici Vlade da će zapovijedanje Hrvatskom vojskom od admirala Roberta Hranja preuzeti general bojnik Tihomir Kundid

Tihomir Kundid izabran je za načelnika Glavnog stožera HV-a u dogovoru s predsjednikom Zoranom Milanovićem, potvrdio je Plenković na sjednici Vlade.

General bojnik Kundid rođen je 2. veljače 1969. godine u Varaždinu. Završio je fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ratnu školu Ban Josip Jelačić završio je 2008., a u Kanadi i Canadian Forces Language School.

U obranu Republike Hrvatske uključio se u prosincu 1990. godine te je 1991. postao pripadnik Specijalne policije MUP-a RH. Bio je pripadnik 2. gardijske brigade – Gromovi od 15. svibnja 1991. do 2007. godine. U 2. gardijskoj brigadi obnašao je niz zapovjednih dužnosti: bio je načelnik stožera - zamjenik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade od 2008. do 2016. godine, a potom je imenovan zapovjednikom Mehanizirane brigade 1. srpnja 2016., koju je obnašao do 15. ožujka 2020. godine.

Dužnost načelnika stožera - zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske obnašao je od 16. ožujka 2020. godine do listopada 2023. godine. Od 1. studenog 2023. godine preuzima dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Za svoj dosadašnji rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan, a za izniman doprinos odlikovan brojnim odlikovanjima: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Bana Josipa Jelačića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Hrvatskog pletera, Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za pet godina, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za 15 godina, Medaljom za izniman pothvat, Medaljom Bljesak, Medaljom Oluja, Zlatnom medaljom Hrvatske vojske i Medaljom za pomoć institucijama civilne vlasti.

General bojnik Tihomir Kundid Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX