kandidata imaju, ali...

Nova drama na pomolu: HV danas ostaje bez svog šefa, a nasljednik neće biti imenovan

29.02.2024 u 07:42

Bionic
Reading

Načelniku Glavnog stožera, admiralu Robertu Hranju mandat istječe danas, 29. veljače, a ne zna se kada će Oružane snage dobiti novog šefa jer Vlada RH još uvijek nije u proceduru uputila prijedlog kandidata, iako su se predsjednik RH i premijer već prije usuglasili da će to biti general Tihomir Kundid

Gdje je zapelo, nije točno poznato, iako Večernji list na temelju neslužbenih informacija tvrdi da imenovanje stopira Vlada jer premijer Andrej Plenković želi suglasnost predsjednika RH Zorana Milanovića oko još jednog mandata ravnatelja SOA-e Daniela Markića, a Novi list piše da predsjednik RH pokušava ishoditi reformu Zakona o obrani kojom bi se jasnije odredilo tko upravlja Oružanim snagama kad nije rat. No u ovom drugom slučaju nije baš jasno što bi sprečavalo Vladu da svejedno pošalje prijedlog saborskom Odboru za obranu, kako nalaže procedura, a što do danas nije učinjeno. Nakon što bi Odbor dao svoje mišljenje, koje nije obvezujuće za predsjednika RH, Milanović bi eventualno mogao otezati s imenovanjem do unedogled ako bi želio Kundidovo imenovanje vezati za reformu zakona ili za neko drugo imenovanje oko kojeg se trebaju složiti on i Plenković. Tportal je prošli tjedan dobio neslužbene informacije iz Vlade da će prijedlog biti poslan Odboru u ponedjeljak 26. veljače, no to nije učinjeno do danas.

I dok je u državama poput SAD-a ime sljedećeg načelnika Združenog stožera poznato mjesecima unaprijed - predsjednik Joe Biden javno je predstavio generala Charlesa Q. Browna Jr.-a kao kandidata u svibnju prošle godine da bi bio potvrđen u rujnu, a stupio na dužnost u listopadu - kod nas se nastavlja praksa imenovanja najviših vojnih dužnosnika nakon isteka mandata prethodnika. Da Kundid uopće kotira kao jedan od kandidata, nije se ni znalo u javnosti sve dok to nije objavio tportal, a informaciju smo doznali neslužbenim kanalima.

General Tihomir Kundid Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Podsjetimo, sredinom prošle godine slična drama odvijala se oko imenovanja novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) koji je trebao zamijeniti generala Ivicu Kindera. Da apsurd bude veći, Kinder je još u rujnu 2022. - nakon što je Milanović objavio da je ravnatelj izgubio njegovo povjerenje jer je bio nezadovoljan nepravilnostima u poslovanju agencije koje su utvrđene izvanrednim nadzorom Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) - podnio ostavku, no ipak je ostao na dužnosti kao ravnatelj u ostavci sljedećih devet mjeseci jer se Milanović i Plenković nisu uspjeli dogovoriti oko njegova nasljednika na vrijeme.

Kada je Kinderu napokon istekao mandat, u srpnju prošle godine, nasljednik još uvijek nije bio dogovoren pa je, nakon Milanovićevih optužbi da Vlada pokušava protuustavno imenovati privremenog ravnatelja, zajednički dogovoreno da će privremeno dužnost obnašati brigadir Ante Kujundžić, uz ograničene ovlasti. Tek u kolovozu, mjesec dana nakon isteka Kinderova mandata, postignut je dogovor te je za čelnika VSOA-e imenovan general Ivan Turkalj.

  • +7
General Ivan Turkalj lani je imenovan ravnateljem VSOA-e Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Ako bi Vlada RH danas ranom zorom i poslala prijedlog kandidata Odboru za obranu, u teoriji bi se on mogao sastati tijekom dana i saslušati Kundida, pa da ga Milanović imenuje kasnije istoga dana, no malo je vjerojatno da će se situacija tako brzo riješiti kad već nije do sada. Kako je tportal već pisao, ne bude li novi načelnik Glavnog stožera imenovan do 1. ožujka, privremeno će tu ulogu preuzeti zamjenik načelnika, general Siniša Jurković. Problem je to što njegov mandat istječe 15. ožujka, nakon čega u fotelju načelnika privremeno zasjeda direktor Glavnog stožera, general Krešo Tuškan, no bilo bi prilično skandalozno, čak i za hrvatske prilike, da se u 15 dana dvaput imenuje privremeni načelnik, a onda u nekom kraćem roku novim načelnikom konačno imenuje Kundid, jer to bi značilo da bi u roku od oko mjesec dana čak četiri osobe obnašale dužnost načelnika, što bi vjerojatno bio presedan svjetskih razmjera.