sastanci u bruxellesu

Plenković uzburkao duhove: 'Nije govorio na način da bi nešto rezervirao za sebe'

18.06.2024 u 00:00

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković na sastancima na vrhu Europske pučke stranke (EPP) kazao je da podjela vodećih funkcija u EU-u treba reflektirati volju birača s europskih izbora, te da EPP ne bi trebao tražiti jednako ili manje u usporedbi s 2019. godinom, jer je sada znatno jači, doznaje se iz izvora upućenih u pregovore

Nakon europskih izbora održanih 9. lipnja na kojima je EPP osvojio relativnu većinu sa 190 zastupničkih mjesta Europskog parlamenta, od ukupno 720 koliko, što je 14 više nego u prethodnom sazivu, čelnici EPP-a dosad su dvaput razgovorali o pitanju raspodjele vodećih dužnosti, najprije neposredno nakon izbora na video-konferenciji te u ponedjeljak prvi put na fizičkom sastanku u Bruxellesu uoči neformalne večere čelnika država članica.

Plenković je, kako se doznaje, govorio o tome da EPP, na temelju izbornih rezultata, može biti i ambiciozniji od traženja jednakog ili manjeg broja vodećih položaja kao 2019. - kada je njegova pozicija u Europskom vijeću i Europskom parlamentu bila nešto slabija nego što je danas. Jer EPP je sada bitno jači, ne samo po rezultatima izbora za Europski parlament, nego i zbog činjenice da u Europskom vijeću sjedi 12 premijera ili predsjednika iz redova pučana, što je više nego zbroj članova Vijeća iz redova socijalista, liberala i konzervativaca zajedno.

  • +3
Plenković u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

"Njegova glavna teza je da treba paziti da se ne dogodi da EPP, kao uvjerljivi pobjednik izbora, za dvije i pol godine, od svih ključnih funkcija, spadne jedino na predsjednika Komisije, a da ih pritom socijalisti, kao drugoplasirani, imaju više. Govorio je načelno i njegova je intervencija prilično dobro primljena među liderima u EPP-u”, rekao je izvor upućen u zbivanja.

Uz četiri pozicije u EU (predsjednika Komisije, Europskog vijeća, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Parlamenta), naveo je da se u pregovorima treba uzeti u obzir i šira perspektiva najviših dužnosti u Europi koje su nedavno bile predmet političkih razgovora, poput glavnog tajnika NATO-a, predsjednice Europske investicijske banke i glavnog tajnika Vijeća Europe, gdje EPP nema svoje vodeće kandidate.

Dosadašnja predsjednica Komisije Ursula von der Leyen (EPP) ima vrlo dobro izglede da ponovno bude izabrana na tu dužnost. Kao izgledni kandidat za predsjednika Europskog vijeća spominje se bivši portugalski premijer, socijalist Antonio Costa, a za visoku predstavnicu za vanjsku i sigurnosnu politiku estonska premijerka Kaja Kallas iz redova liberala. Predsjednica Parlamenta u prvoj polovici novoga saziva u sljedeće dvije i pol godine trebala bi biti Roberta Metsola iz EPP-a, a u drugoj polovici mandata trebao bi je zamijeniti netko od socijalista.

Mandat predsjednika Europskog vijeća traje dvije i pol godine, koji se može jednom obnoviti. Sva tri dosadašnja predsjednika Europskog vijeća odradila su po dva dvoipologodišnja mandata. Sada se unutar EPP-a pojavila ideja da se možda odustane od te prakse pa da sljedećeg izabranog predsjednika Europskog vijeća nakon dvije i pol godine zamijeni netko drugi.

“Plenković uopće nije govorio o rotaciji predsjednika Europske vijeća na način da bi nešto 'rezervirao''' za sebe, kako su to pojedini mediji počeli krivo tumačiti. Govorio je o tome kako se demokratski izražena volja europskih birača, koja se odrazila kroz činjenicu da je EPP relativni pobjednik izbora, treba na kraju reflektirati u raspodjeli najvažnijih funkcija u EU. Radi se o pogrešnim tezama koje smo već i ranije slušali, a uvijek bi nakon njih Plenković ostao u Hrvatskoj", rekao je izvor blizak premijeru upućen u tijek pregovora..