KONZULTACIJE U BRUXELLESU

Orban razgovarao s Meloni i Morawieckim o spajanju europske desnice

17.06.2024 u 23:45

Bionic
Reading

Mađarski populistički premijer Viktor Orban u ponedjeljak je u Bruxellesu razgovarao sa svojom talijanskom kolegicom Giorgijom Meloni i bivšim poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim o perspektivama desničarskih stranaka u Europskoj uniji

Konzultacije za vrijeme posebnog EU samita čelnika u ponedjeljak potvrdio je Orbanov glasnogovornik Bertalan Havasi, izvijestila je mađarska državna agencija MTI.

Sve su glasnije spekulacije o tome hoće li se Orbanova stranka Fidesz u Europskom parlamentu priključiti Braći Italije (FDL) koju predvodi Meloni te poljskoj nacionalističkoj konzervativnoj stranci Pravo i pravda (PiS) kojoj pripada Morawiecki. Prvotni ishod tih razgovora još je nepoznat.

Orban je razgovarao s Meloni o "političkim pitanjima povezanim s europskom desnicom", o ishodima izbora za EU parlament 9. lipnja i mađarskom predsjedanju Vijećem Europske unije koje započinje 1. srpnja, rekao je Havasi.

Razgovor s Morawieckim, koji je predvodio poljsku vladu od 2017. do 2023. godine, tematski se doticao potencijalnog spajanja europske desnice, rekao je.

Na izborima za Europski parlament 9. lipnja pobjedu je slavila Europska pučka stranka (EPP), grupacija desnog centra, dok su stranke krajnje desnice također ostvarile dobre rezultate.

  • +3
Plenković u Bruxellesu Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

EU čelnici sastaju se u ponedjeljak kako bi raspravljali o novim čelnicima vodećih mjesta Europske unije koja broji 27 zemalja članica.