GAŠENJE VATRE

Plenković 'spustio' Radeljiću: Očekivao sam više čvrstine i manje plakanja

24.12.2018 u 13:33

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković prošetao je na Badnjak centrom Zagreba, te je još jednom na traženje novinara komentirao burni odlazak Mate Radeljića, razriješenog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, s Pantovčaka. Ponovio je da predsjednica sama donosi svoje odabire, ali je i na novi način komentirao Radeljićevo javno upozorenje na navodne prijetnje koje mu je uputio djelatnik Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Davor Franić

'Predsjednica sama donosi odluke o razrješenjima, riječ je o kadrovskim pitanjima i ne vidim tu ništa posebno', kazao je Plenković o slučaju Radeljić.

Na pitanje zašto je u to umiješala SOA, odgovorio je da cijela ta tema dobiva 'preveliku dimenziju'.

  • +6
Premijer Andrej Plenković na Badnjak u Bogovićevoj Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'Nije ovo prvi savjetnik koji je razriješen ili je dao ostavku u Uredu predsjednice. Očekivao sam malo više čvrstine, a puno manje plakanja', rekao je Plenković.

  • +11
Mate Radeljić Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Odgovarajući na pitanje treba li taj slučaj detaljnije istražiti, odgovorio je da on tu ne vidi ništa posebno. Misli li premijer možda da Radeljićeve informacije nisu istinite?

'Ne znam, ali mislim da se radi od muhe slona', poručio je Plenković.

Prije točno dvije godine na istom mjestu, na Badnjak 2016. godine na zagrebačkoj špici, premijer je najavio da će Hrvatska otkupiti Inu od MOL-a. Ima li nekih pomaka po tom pitanju, pitali su novinari.

'Ima puno pomaka. Stav Vlade ostaje nepromijenjen, ima niz otvorenih pitanja koje zbog dossiera Ina-MOL opterećuju odnose Hrvatske i Mađarske. Mi smo korak po korak u dijalogu i stvaranju atmosfere povjerenja s kolegom Orbanom došli do situacije da ja odem u Budimpeštu krajem prošle godine, da on posjeti Zagreb ove godine. Mislim da stvaramo preduvjete za jedno bolje rješenje i za odnose koji će biti manje opterećeni problemima koje smo naslijedili', odgovorio je premijer.

  • +7
Andrej Plenković primio mađarskog predsjednika Vlade Viktora Orbana Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

O rekonstrukciji Vlade

Iduće pitanje ticalo se Milana Bandića i moguće rekonstrukcije Vlade u 2019. godini.

'Nikada o tome mi nismo razgovarali. Kada i ako to bude, to ću ja odlučiti', najavio je Plenković.

Na podsjećanje da je zagrebački gradonačelnik danas prilikom dijeljenja bakalara otkrio da ide 'sa 12 na 13, pa čak i više' saborskih zastupnika, premijer kaže da on to ne zna, ali i da je Bandić 'uvijek pun iznenađenja'.

  • +115
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL