kulturni projekti

Plenković obišao drugu scenu HNK i gradilište Hrvatskog restautorskog zavoda

07.02.2024 u 12:54

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u srijedu gradilišta dvaju velikih kulturnih projekta - zgradu druge scene Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Adžijinoj ulici u Zagrebu te Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ) u Klaićevoj

Lokacije je obišao u pratnji ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, intendantice HNK u Zagrebu Ive Hraste Sočo i ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Borisa Mostarčića, zahvalivši im na predanom radu na projektima koji su "veliki volumenom i financijski značajni".

Rekao je da obnova zgrade u kojoj će biti Hrvatski restauratorski zavod, bivša Tvornica duhana Zagreb koja je bila praktički napuštena i zapuštena već četrdeset godina, košta oko 36 milijuna eura. "Ona će na jednom mjestu omogućiti integraciju svih desetak lokacija na kojima je Hrvatski restauratorski zavod, gdje će raditi 180 zaposlenika i gdje ćemo ovu prekrasnu zgradu u centru grada pretvoriti u važan simbol hrvatske kulture", dodao je.

"Druga scena HNK obnavlja se na mjestu gdje su nekada bile radionice, a dodatak ove scene s 300 mjesta velikog kapaciteta omogućit će i veći broj kulturnih izvedbi u Zagrebu. Projekt je vrijedan 45 milijuna eura i de facto u ovako bliskoj lokaciji jednog i drugog objekta dobivamo novo kulturno središte Zagreba", istaknuo je.

Podsjetio je da se konstrukcijska obnova obiju zgrada financirala iz Fonda solidarnosti, nacionalnim sredstvima će se završiti cjelovita obnova druge scene HNK, a sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti će biti financiran preostali dio povrh prvih deset milijuna eura konstrukcijske obnove, zgrada HRZ-a.

"Na sve to nadovezujemo i dovršetak sedam tisuća kvadrata koji su ostali nedovršeni u okviru Nacionalne i sveučilišne knjižnice koji koristimo danas za brojne nacionalne i međunarodne događaje, što je jedan od najreprezentativnijih kongresnih prostora koje Zagreb ima. Jednako tako ulažemo i dovršava se Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski muzej naivne umjetnosti te Muzej hrvatskog sporta", rekao je.

"Sve to govori koliko je Vlada u ovom povijesnom procesu obnove Zagreba i cijele Banovine, zahvaljujući našem naporu na raspolaganju nam je više od 2,5 milijarde eura sredstava gdje imamo povijesnu obnovu kulturne baštine, obrazovne i zdravstvene infrastrukture kao i brojnih privatnih zgrada nakon potresa koji nas je pogodio", dodao je.

"Ravnatelj Mostarčić mi je rekao da je ova zgrada izgrađena 1881. nakon velikog potresa koji je pogodio Zagreb i sada nakon što je 40 godina bila prazna konačno će dobiti svoj novi smisao. Sve to govori o dobro promišljenoj politici koja Zagreb čini ljepšim, kvalitetnijim i kulturno referentnim", zaključio je.