MREŽE POGODOVANJA

Politički analitičar o Josipi Rimac: Uspjela je omađijati dobar dio svojih kolega

06.02.2024 u 20:36

Bionic
Reading

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih znanosti, Višeslav Raos, gostovao je u Newsroomu gdje je s Domagojem Novokmetom komentirao nove poruke koje su objavljene u medijima, a koje koje su izmijenili Ivan Turudić i Josipa Pleslić, nekad Rimac

“Slučaj Turudić je zapravo slučaj Rimac. To je nešto što pratimo godinama, a on je samo još jedna osoba koja se našla u mreži sada već bivše političarke”, kazao je Raos za N1.

“Ovdje imamo jednu političarku koja je vješto spojila lokalnu bazu u Kninu, očito različite klijentelističke veze, kao i neku vrstu specifične karizme kojom je različitim mrežama pogodovanja uspjela omađijati dobar dio svojih kolega”, dodao je.

Zašto HDZ misli da im ovo neće naštetiti?

“Ako pogledate ankete javnog mnijenja, u cijelom ovom mandatu Vlade, oni su kontinuirano ispred svojeg glavnog oponenta, SDP-a. S druge strane, šest mjeseci prije nego što je Ivo Sanader otišao sa svog mjesta, već tada je tadašnja Kukuriku koalicija u anketama bila ispred HDZ-a. Drugim riječima, logika je sljedeća: ako oni već dominiraju neko vrijeme, onda si misle da im to vjerojatno neće toliko naštetiti, plus idu s idejom da će im nakon izbora možda biti potrebne ruke u Saboru s desnice, pa im je bitna i mala simbolička pobjeda, poput ove oko glavnog državnog odvjetnika”, objasnio je Raos.

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Postavlja se pitanje je li sudac Turudić, kao što tvrde neki iz oporbe, Plenkoviću interesantan zbog svoje prošlosti. Nadaju li se u HDZ-u da će imati suradljivog glavnog državnog odvjetnika?

“On je blizak HDZ-u, što on ni sam ne bi negirao. U tom smislu, naravno da njima paše netko tko im je blizak. Zanimljiv detalj je da je prvo bila velika bura u javnosti oko imena Turudića, a onda su se odjednom neki ljudi iz pravosuđa izjasnili o njegovim profesionalnim kvalitetama, uključujući odvjetnika Nobila ili Čede Prodanovića“, istaknuo je.

Josipa Rimac i Ivan Turudić Izvor: tportal.hr / Autor: Čitateljica tportala

U Zagrebu se u ponedjeljak održala sjednica Šireg predsjedništva HDZ-a, a nakon nje je izjavu dao predsjednik Vlade Andrej Plenković. Plenković na sjednici nije davao jasne odgovore na pitanja o spornim porukama.

“Prijedlog izmjene Kaznenog zakona je upravo išao s ciljem da se ovakve situacije ne događaju premijeru. Kada govorimo o Turudiću i pojavljivanju u kontekstu s Josipom Rimac, govorimo o političkoj šteti za njega i dimneziji povjerenja, integriteta. Premijer može reći da je ovo ciljano pušteno i možemo reći da je, ali mislim da nije ciljano pušteno jer netko iz sustava ide protiv suca Turudića. Druga interpretacija može biti da netko pokušava Vladu na taj način uzdrmati, otvarajući opet priču oko Josipe Rimac. Očito je ulazak u komunikaciju s njom nezgodan, posebno u kontekstu svega što joj se stavlja na teret u različitim pravosudnim situacijama. To dovodi u pitanje integritet te osobe”, tvrdi Raos.

“Ta komunikacija može biti banalna, ali mislim da sudac Turudić teško može reći da jako površno poznaje osobu. Očito su bili u komunikaciji i pomagali jedno drugom”, dodao je.