ZATRAŽIO IZVJEŠĆE

Plenković o Duhačeku: Apsolutne su nebuloze da je policija orkestrirana da 'disciplinira' novinare

17.09.2019 u 19:10

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na slučaj privođenja Gordana Duhačeka, novinara portala Index, rekavši kako ima dojam da je nevjerojatna lakoća optuživanja Vlade, politike i nekakvog vrha koji 'orkestrira ponašanje policije' i ide za tim da uhićuje i 'disciplinira' novinare

'To su apsolutne nebuloze. Vjerojatno će takve laži kroz glasove nekih trbuhozborki i trbuhozboraca postati štosevi za koji dan. To najodlučnije odbacujem', rekao je Plenković uoči sastanka s članovima Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru.

>>> Milanović o privođenju Duhačeka: Ovaj nalog je došao s vrha, ovo je režimska stvar... Iza toga ne stoje obični policajci

Dodao je da je sinoć, po saznanju što se dogodilo, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću rekao da podnese izvješće 'jer nam je svima u interesu da vidimo bit priče'.

'Moj stav je vrlo jasan, bez obzira je li došlo do kršenja nekog zakona ili propisa uvijek treba s posebnim obzirom tretirati predstavnike medija i novinare, za svaku izgovorenu riječ ili napisani bilo kakav tekst', rekao je Plenković.

  • +16
Priveden Gordan Duhaček Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Novinar Duhaček priveden je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci zbog neodazivanja na poziv policije koja ga je ranije obavijestila da dođe na razgovor zbog navodnih prekršaja protiv javnog reda i mira, priopćila je ranije zagrebačka policija. Ministar Božinović rekao je ranije danas da je od glavnog ravnatelja policije zatražio izvješće o slučaju privođenja i uhićenja Duhačeka te odbacio tvrdnje da Vlada ograničava medijske slobode ili zastrašuje novinare.

Plenković: Predsjednica Grabar-Kitarović će pobijediti

Na novinarski upit je li s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović razgovarao o mogućoj sabotaži njezine predsjedničke kampanje, premijer Plenković je kratko poručio: 'Predsjednica će pobijediti'.

Upitan za komentar najave Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa da će se zbog tzv. 'slučaja Helsinki' obratiti međunarodnim institucijama, Plenković je ponovio kako tu nema nikakvog slučaja.

'Slučaj ne postoji. Cijela priča je izmišljena. Taj slučaj postoji samo kod onih koji žele o tome tako govoriti', rekao je premijer Plenković, dodajući da su članovi Povjerenstva, točnije 'svako tko ima logično zaključivanje', iz očitovanja koje su dobili mogli zaključiti taj predmet kojeg 'nije trebalo ni otvarati'.

Plenković kaže da je cijela priča iskonstruirana i izmišljena da bi se nešto držalo u eteru jer se radi o najnormalnijoj aktivnost predsjednika Vlade, i, ne samo njega, već i bilo kojeg buduće premijera u istoj situaciji.

Plenković je rekao da će na Klubu HDZ-a razgovarati o sutrašnjem saborskom Aktualnom prijepodnevu te o poslijepodnevnom izvješću Saboru o sastancima Europskog vijeća, o kojem će premijer izvijestiti Sabor.