sjednica vlade

Plenković: Nećemo dopustiti da se Hrvatskom širi mržnja na način na koji je širi Most

17.01.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg burnog dana u kojem su se gubili živci u Saboru, jutros je s druge strane Markovog trga na sjednici Vlade bila mirna atmosfera, no premijer Andrej Plenković ipak se osvrnuo na događaje u parlamentu

Uvodno se na sjednici ponovno obratio premijer Andrej Plenković. Podsjetio na obljetnicu priznanja Hrvatske te obljetnicu mirne reintegracije.

Kao važan izdvojio je susret sa županima, odnosno Zajjednicom županija te udrugrama gradova i općina. 'Predlažemo novu podjelu statističkih regija, novi ustroj gdje bi bila podjeljena u 4 statističke regije', napomenuo je.

Cilj te nove podjele je povoljnija, pravednija, solidarnija i trajnija organizacija koja će biti potpora gospodarstvu, dodao je premijer.

Osvrnuo se i na jučerašnje događaje u Saboru.

'Jučer smo imali početak sjednice Sabora, prvo aktualno prijepodne gdje smo pokazali ključna postignuća Vlade i odgovorili argumentirano na kritike oporbe. Nakon toga je bila rasprava o izvješću. Ona je rezultirala i novom salvom uvreda, laži, difamacijama, klevetama i optužbama za veleizdaju. Jedna nova formulacija kojoj smo svjedočili od strane zastupnika Mosta. To je neprihvatljivo, mi političari možemo trpiti laži i uvrede, ali klevete za veleizdaju nećemo trpjeti. Radi se o spirali mržnje koja se vrti. Niti ja, ni Vlada ni HDZ nećemo dopustiti da se u Hrvatskoj širi mržnja kako je širi Most. To su ljudi s kojima u ni u kojoj varijanti nećemo surađivati', poručio je Plenković.

  • +14
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom redu sjednice Vlade RH je bilo i, uz ostalo, Izvješće o provedbi Strategije nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske, o kojem je progovorio ministr obrane Damir Krstičević. 'Izvješće ne daje samo pregled poduzetih aktivnosti, nego naznačuje i izazove s kojima se susrećemo u promicanju nacionalne sigurnosti. Prepoznvanje tih izazova i prepreka te stalna prilagodba sustava nacionalne sigurnosti trajna je zadaća u ispunjenju uloge državnih tijela u skrbi za nacionalnu sigurnost', poručio je Krstičević.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku o raspuštanju Županijske skupštine Ličko-senjske županije, Gradskog vijeća Grada Iloka, Gradskog vijeća Grada Ogulina i Općinskog vijeća Općine Davor. Radi se, pojasnio je ministar uprave Lovro Kuščević, o jedinicama lokalne i regionalne samouprave u kojima nisu na vrijeme doneseni proračuni. 'Nakon pravomoćnosti rješenja o raspuštanju Vlada će raspisati prijevremene izbore u roku ne manjem od 30 dana i ne dužem od 60 dana od dana raspisivanja izbora', kazao je Kuščević.

Vlada je donijela prijedlog plana prijama osoblja za 2019. godinu u Hrvatsku vojsku s prijedlogom plana promjena kategorija postojećeg vojnog osoblja. Kako je rekao ministar Krstičević, 976 će se primiti s tržišta rada, a 629 po osnovi promjene kategorije postojećeg osoblja.