POVIŠENE TENZIJE

Drama u Saboru i u popodnevnim satima; Plenković htio fizički nasrnuti na Grmoju?

16.01.2019 u 17:23

Bionic
Reading

Nakon što je Damir Krstičević u popodnevnim satima bijesno bacio maketu aviona, drama se u Saboru nastavila i u predvečerje. Prema izjavama saborskih zastupnika, premijer Andrej Plenković je iznerviran nastupom Mostovog Nikole Grmoje u jednom trenutku krenuo prema njemu, no između njih su se ispriječili drugi zastupnici. U Vladi kažu da se premijer nije htio fizički obračunati, nego je Grmoji htio postaviti pitanje

'Skoro fizički obračun Plenkovića i Grmoje maloprije. Ovo je dno dna. A trenutak ranije Plenković rekao da neće dozvoliti da stvari eskaliraju u nasilje, i onda on krene na Grmoju. Koja kaljuža je ovaj saziv Sabora... Hrvatska je zaslužila bolje', napisao je na Twitteru Bojan Glavašević.

Drama je u Saboru nastala ranije tijekom izvješća premijera o sastancima Europskog vijeća. U jednom trenutku se za repliku javio Grmoja, koji je rekao da ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić radi u interesu Srbije.

'Srbija je otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU i Hrvatska po tom pitanju nije ništa učinila iako Srbija ne ispunjava preuzeta mjerila iz poglavlja 23. o pristupanju EU. Vaša ministrica Pejčinović Burić koja sjedi do vas krši odluku Vlade i ne saziva povjerenstvo a naši logoraši sami bez ikakve pomoći dižu tužbe protiv Srbije", izjavio je Grmoja. Dodao je da premijer 'radi za srbijanske interese'.

'Možda imamo nekakve koristi od toga; čuo sam da ministrica ima velike šanse za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Je li to možda znači da osim podrške ove Vlade da ima i podršku Srbije, budući da radi sustavno za srbijanske interese', rekao je Grmoja, a premijer ga je zamolio da to ne govori jer je to jadno.

  • +2
Hrvatski sabor: Premijer Plenković podnosi izvješće o sastancima Europskog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nemojte to govoriti. Djelujete jadno kada govorite da ministrica vanjskih poslova radi za interese Srbije, budite kreativni ali nemojte biti jadni', rekao je premijer Plenković  Mostovu zastupniku Grmoji.

Kako predsjednik Sabora Gordan Jandroković nije uspio smiriti situaciju, sazvao je stanku kako bi se strasti smirile.

No, strasti se ipak nisu smirile nego su, dapače, u stanci eskalirale. Naime, dobacivanje se nastavilo u stanci, a prema riječima drugih zastupnika Plenković, koji je u tom trenutku bio na izlasku iz sabornice, okrenuo se i krenuo prema Grmoji. Između njih su se ispriječili drugi zastupnici poput Mire Bulja i Milorada Pupovca.

'Premijer Plenković je krenuo u fizički obračun samnom. On mi je prvo dobacivao da sam jadan, tražio sam povredu poslovnika, no predsjednik Sabora nije reagirao. Nastupila je stanka zbog povišenih tenzija u sabornici i u tom trenutku je kolega Borić dobacio kolegici Strenja Linić - Što si ti učinila za Hrvatsku? Ja sam mu odgovorio - A što si ti učinio jer kolegica je bila u ratu, a ti i tvoj anemični rata niste ni vidjeli. U tom trenutku je predsjednik Vlade krenuo u fizički obračun samnom. Krenuo je prema meni, ali kolege su ga jedva zaustavili', tvrdi Grmoja.

Na pitanje bi li ga premijer udario, Grmoja kaže da ne zna, da to treba pitati premijera. 'Ja sam se udaljio', dodao je.

Vlada: Premijer se nije išao fizički obračunati

Iz Vlade nam demantiraju da se premijer htio fizički obračunati. 'O tome nema govora', kažu nam u Vladi.

Kako pojašnjavaju Grmoja je opetovano govorio da potpredsjednica Vlade i premijer rade u interesu Srbije, što u Vladi smatraju potpuno neprihvatljivim.

Kada je proglašena stanka, objašnjavaju, premijer je napravio dva-tri koraka prema zastupniku kako bi ga pitao na koga je točno mislio kad je govorio da netko radi za interese Srbije te na koga je mislio kad je govorio anemični.