NEUSKLAĐEN KANDIDAT

Picula u EP-u stisnuo Srbiju i zbog graničnih sporova

20.01.2015 u 09:58

Bionic
Reading

'Srbija bi trebala imati jasniji odnos prema svima koji na njezinom tlu pozivaju na obnovu sukoba iz nedavne prošlosti', rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula govoreći na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta o Izvješću o napretku Srbije

Pozvao je Vladu Republike Srbije da preispita domaće zakonodavstvo koje regulira sankcije govora mržnje. 'O tome se Europski parlament jasno ogradio nedavnom rezolucijom povodom slučaja Šešelj. Na žalost, ministar vanjskih poslova Dačić nije nas u otvorenom razgovoru uvjerio da je Vlada u Beogradu promptno i uvjerljivo reagirala'.

Među obvezama Srbije je da potvrdi jasan i pozitivan odnos prema nacionalnim manjinama, a osobito na području obrazovanja na njihovim matičnim jezicima. Također, ističe Picula, 'treba potaknuti Vladu Srbije da aktivnije participira u razgovorima o razgraničenju sa susjedima, kao i da kao zemlja kandidat uskladi svoje vanjsko-političko djelovanje sa zajedničkim pozicijama i interesima EU.'

Picula je napomenuo da je napredak Srbije na europskom putu izuzetno važan jer je riječ o zemlji koja ima osobitu odgovornost i za kvalitetu odnosa između država na zapadnom Balkanu, kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU.

'Napredak u primjeni Briselskog sporazuma i dijalog sa Prištinom važan je za europsku perspektivu Srbije i vjerujem da će aktualno predsjedanje Beograda OESS-om biti daljnji poticaj unutarnjoj transformaciji same Srbije', zaključio je Picula u raspravi.

U ocjeni napretka Kosova na europskom putu Picula je, kao šef Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom, napomenuo dva važna parametra: široko rasprostranjenu korupciju i slabo djelovanje pravne države čiji prostor vrlo često zauzima organizirani kriminal. 'Golemog će utjecaja na buduća zbivanja imati izuzetno visoka nezaposlenost od 40 posto koja posebno pogađa mlade'.

Pozivajući se na nedavna zbivanja vezana za optužbe o korupciji u redovima EULEX-a rekao je da ona otvaraju ozbiljna pitanja o ulozi institucija Europske unije u ambijentu ionako opterećenom slabostima pravosuđa kao i politički posredovanih sudskih presuda.

'Nadam se da će istraga inicirana od strane visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politike Federice Mogherini biti cjelovita i brza te označiti novo poglavlje u europskom napretku Kosova, ali i besprijekornom moderiranju institucija EU bez kojih npr. ključni sporazum Beograd Priština ne bi mogao biti potpisan. A bez tog sporazuma i regionalna stabilnost bila bi na znatno većim iskušenjima nego što je danas', istaknuo je Picula.

Zaključio je da u slučaju davanja ocjene napretka Kosova na europskom putu, na ovom predmetu ispite moraju polagati i Kosovo i Europska unija.