afera potresa sloveniju

Petrov se oglasio o 'mehaničaru Davoru', navodnom šefu za prisluškivanje Slovenaca: Da, poznajem ga...

09.04.2019 u 12:47

Bionic
Reading

Afera navodnog prisluškivanja u arbitražnom postupku, koja je jučer buknula u Sloveniji, polako se prelila i u hrvatsku politiku. Prema pisanju slovenskih medija, politički zaštitnik Davora Franića, navodno šefa akcije prisluškivanja, bio je čelnik Mosta Božo Petrov

Među najnovijim navodima u slovenskim medijima je i onaj da je aktualni čelnik Mosta Božo Petrov bio politički zaštitnik Davoru Franiću, šefu kabineta ravnatelja SOA-e, kojeg slovenski mediji navode kao šefa akcije prisluškivanja njihovih arbitražnih sudaca.

Petrov je novinarima u Saboru potvrdio da poznaje Franića i to iz vremena kada je bio potpredsjednik Vlade. 'Znam ga iz službenih kontakata. Nisam ničiji politički zaštitnik, bilo kojeg djelatnika, ne samo SOA-e, nego bilo kojeg djelatnika. Loše bi bilo kad bi bilo kojem javnom službeniku, pripadao on bilo kojoj službi, bila potrebna politička zaštita', kazao je Petrov.

'Nakon onakvog debakla koji je Slovenija imala oko arbitraže ovo je čisto saniranje štete pa u tom svjetlu promatrajte ono što se događa. Gospoda iz Slovenije moraju se pomiriti s propašću arbitraže, a ne na ovakav način pokušati sanirati štetu', kazao je Petrov.

Prema pisanju portala 24ur.com, prisluškivanje slovenskih arbitražnih sudaca nisu provodile ni američke ni njemačke službe, nego hrvatska SOA, a akciju je navodno vodio šef kabineta ravnatelja SOA-e Davor Franić. Njegovo ime spominje se i u optužbama iz BiH, a tamošnji sigurnosni ministar Dragan Mektić tvrdi da je SOA na području te države organizirala akciju s ciljem da se ekstremnim islamistima dostavi oružje.

Cijela afera u Sloveniji razbuktala se tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske Vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju. Zbog toga je u Sloveniji sazvana hitna sjednica vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa 'špijunskom aferom' na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvan hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grgić, a na konzultacije u Ljubljanu slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez.