posjet

Grabar-Kitarović na Učiteljskom fakultetu u Petrinji: Učiteljima vratiti dignitet koji zaslužuju

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2018 12:16
  • Objavljeno 07.12.2018 u 12:16
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Petrinji.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu Petrinji.

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Profesiji učitelja nužno je vratiti dignitet koji zaslužuje, poručila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za vrijeme posjeta Učiteljskom fakultetu u Petrinji, koji je obišla u petak tijekom posljednjeg dana boravka u Sisačko-moslovačkoj županiji, gdje je privremeno premjestila svoj Ured

U Petrinji, gdje ju je dočekao i pozdravio gradonačelnik Darinko Dumbović, predsjednica se najprije na radnom sastanku sastala s gradskim čelništvom, nakon čega je posjetila odsjek Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U obraćanju studentima, nastavnicima i djelatnicima fakulteta naglasila je važnost te struke, jer su učitelji i odgajatelji, kako je rekla, prve osobe s kojima se djeca susreću izvan svog doma.

Napomenula je kako je u Hrvatskoj u vrtiće uključeno tek 75 posto djece, dok je taj prosjek u Europi oko 90 posto. 'Ne možemo biti zadovoljni s brojem djece integriranih u predškolski sustav u Hrvatskoj i stoga sam se kao pokroviteljica priključila akciji UNICEF-a 'Vrtić za sve'. Vi najbolje znate koje su prednosti razvoja i stvaranja socijalnih vještina djece koja su pohađala vrtiće', poručila je Grabar-Kitarović.

Stoga se zauzela da se i u ruralnim sredinama, izvan velikih gradova, ostvaruju uvjeti za uključivanje većeg broja djece u vrtiće.

Učiteljima je nužna potpora cijelog društva

Naglasila je kako je profesiji učitelja nužno vratiti dignitet koji zaslužuje, pri čemu je učiteljima nužna potpora cijelog društva. 'Neka vas pamte po znanju, strpljenju i ljubavi koju ste ponijeli, pa ćete tako biti ispunjeni i sretni', zaključila je predsjednica Republike.

S djelovanjem petrinjskog fakulteta, koji ima 545 redovitih i izvanrednih studenata koji se obrazuju za odgajatelje i učitelje, upoznali su je dekan Siniša Opić i prodekan Marko Badrić.

Na fakultetu u znanstveno-nastavnim zanimanjima radi 140 ljudi. 'Mi sigurno nismo trošak, nego najbolja investicija države', rekao je dekan Opić. Kao važan projekt za poboljšanje uvjeta života i rada studenata spomenuli su planiranu izgradnju Studentskog doma.

  • +7
  • +4

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila Petrinju

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kako bi se održala 156 godina duga tradicija obrazovanja učitelja u Petrinji, župan Ivo Žinić kazao je da županija pomaže fakultetske projekte.

Na rastanku su studenti predsjednici darovali i jedan likovni rad, za kojeg je ona rekla da će će biti u njezinom uredu, među likovnim radovima učenika i studenata.

Programom posljednjeg dana boravka na području Sisačko-moslavačke županije, predsjednica Grabar-Kitarović posjećuje gradove Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu i Glinu te općine Donji Kukuruzari, Dvor, Gvozd i Topusko.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!