gradski zastupnik

Petek: Za osobe s invaliditetom Zagreb nije grad jednakih mogućnost

03.12.2019 u 17:50

Bionic
Reading

Zagrebački zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) u utorak je, u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, upozorio kako u Zagrebu živi oko 85.000 osoba s invaliditetom, što je oko 11 posto ukupnog broja stanovnika, ali da za sve njih Zagreb nije grad jednakih mogućnosti

"Time se krši temeljno ljudsko pravo osobama s invaliditetom - pravo na mobilnost", istaknuo je Petek na konferenciji za novinare ispred pothodnika Importanne na Glavnom kolodvoru.

Petek kaže kako je gradonačelnik Milan Bandić na prezentaciji tramvajskih platformi u ZET-u 2017. obećao osobama s invaliditetom da će platforme biti ugrađene u sve niskopodne tramvaje do kraja lipnja 2017. godine, ali da se to do danas nije ispunilo."Dvije i pol godine poslije, rampe su ugrađene u 55 posto niskopodnih tramvaja. Kada ih ugrade u sve, bit će pokrivena polovica tramvaja koji prometuju", kaže Petek.

Što se autobusnog prometa tiče, kaže da je od 435 autobusa njih 366 niskopodnih ( 84 posto), što automatski ne znači da osoba s invaliditetom može ući u niskopodni autobus jer to ovisi i o stajalištima, ali i trenutnoj situaciji, gužvama, educiranosti i dobroj volji vozača.

Petek kaže da ZET ima i specijalizirani prijevoz sa 26 kombi vozila, 16 za prijevoz osoba s invaliditetom i 10 za prijevoz djece s teškoćama u razvoju, prosječne starosti 10 godina, te da uskoro slijedi nabavka nova četiri vozila.

Navodi da je lani u stalnom prioritetnom prijevozu bilo 120 osoba - 42 djece i 78 odraslih, za povremeni prijevoz registrirane su 1524 osobe, a aktivno prijevoz koristi 1427 osoba.

"S obzirom da taj prijevoz porezne obveznike godišnje stoji sedam milijuna kuna, tražit ću od Gradske skupštine da se utvrdi je li ovo najbolja opcija, na što novac odlazi te zašto i dalje imamo značajan broj primjedbi na tu uslugu", najavio je gradski zastupnik Petek.  Istaknuo je i kako trenutno u Zagrebu ne postoji taxi usluga prijevoza osoba u kolicima, a što je važno i za turiste koji su osobe s invaliditetom.