EKSTRADICIJSKI POSTUPAK

Pariški terorist Abdeslam se protivi izručenju Francuskoj

21.03.2016 u 11:21

Bionic
Reading

Postupak izručenja Salaha Abdeslama, jednog od osumnjičenih u slučaju terorističkih napada u Parizu krajem prošle godine, iz Belgije u Francusku potrajat će do 45 dana, izvijestili su u ponedjeljak belgijski mediji

Abdeslam je uhićen tijekom policijske racije u petak u Bruxellesu te je već idući dan protiv njega podnesena optužnica zbog njegove povezanosti s 13 terorističkih napada. Donedavno najtraženiji terorist u Europi tijekom istrage priznao je kako je planirao detonirati svoj samoubilački prsluk, ali se predomislio u zadnji čas.

 
Prema informacijama kojima raspolaže belgijska državna televizija RTBF, koja emitira vijesti na francuskom jeziku, pariški tužitelj Francois Molins očekuje da će s belgijskim kolegama danas tijekom posjeta Bruxellesu raspraviti sva pitanja vezana s Abdeslamovim izručenjem Francuskoj.

Francuska je, inače, izdala europski nalog za uhićenje osumnjičenog terorista prošle godine, no prema Svenu Maryju, njegovom branitelju, Abdeslam odbija izručenje Francuskoj.

Podsjetimo, islamski teroristi su 13. studenog prošle godine izveli seriju terorističkih napada u francuskom glavnom gradu, a tom prilikom je poginulo 130 i ozlijeđeno je više od 350 ljudi. Jedan od napada dogodio se na pariškom stadionu Stade de France, na kojem je francuski predsjednik Francois Hollande nazočio prijateljskoj nogometnoj utakmici između Francuske i Njemačke.

Abdeslam, inače francuski državljanin rođen u Belgiji, pobjegao je nakon terorističkih napada u Parizu u susjednu Belgiju te se skrivao u četvrti Molenbeek u belgijskom glavnom gradu, u kojem je u konačnici i uhićen nakon četveromjesečnog skrivanja.