velik posao

Papa otvorio dvogodišnje konzultacije o budućnosti Katoličke Crkve, konzervativci smatraju da će se time potkopati hijerarhijsku struktura Crkve

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 10.10.2021 14:04
  • Objavljeno 10.10.2021 u 14:04
Papa Franjo

Papa Franjo

Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Papa Franjo otvorio je u nedjelju dvogodišnje globalne konzultacije koje bi mogle promijeniti načini na koji Rimokatolička Crkva donosi odluke i čiji bi se utjecaj mogao osjećati dugo nakon završetka njegova pontifikata

Pobornici smatraju da je inicijativa nazvana "Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje" prilika za promjenu dinamike moći u Crkvi i da se da veći glas katolicima laicima, uključujući žene i ljude na marginama društva.

Konzervativci smatraju da je proces koji će se odvijati u tri faze gubitak vremena, da bi mogao potkopati hijerarhijsku strukturu Crkve koja ima 1,3 milijardi vjernika te dugoročno razvodniti tradicionalnu doktrinu.

Papa je na misi u bazilici sv. Petra rekao da bi katolici trebali biti otvorenog uma prema tom procesu.

"Jesmo li spremni za avanturu ovog putovanja? Ili se bojimo nepoznatog i radije bismo se sakrili iza uobičajenih izlika: 'To je besmisleno' ili 'Uvijek tako činimo'?", upitao se.

U prvoj fazi, katolici u župama i biskupijama širom svijeta razgovarat će o pitanjima kao što su sluša li Crkva dovoljno mlade, žene, manjine i marginalizirane.

Razgovarat će također kako identificirati stereotipe i predrasude u lokalnim zajednicama i kakvu Crkvu misle da Bog želi danas u svijetu.

  • +7
  • +4

Papa Franjo

Izvor: EPA / Autor: MAURIZIO BRAMBATTI

Nakon rasprava na nacionalnim i kontinentalnim razinama, biskupi će se sastati u Vatikanu na mjesec dana 2023. godine. Pripremit će dokument, a Papa će napisati Apostolsku pobudnicu sa svojim stajalištima, prijedlozima i možda uputama o raznim pitanjima.

"Nemojmo dopustiti da naša srca budu zatvorena; nemojmo ostati isključivi u našim uvjerenjima. Slušajmo jedni druge", rekao je Papa na misi na kojoj je bilo oko 3000 ljudi.

Naglasio je ipak da samo Pape mogu donositi konačne odluke o doktrinarnim pitanjima.

Papa je kazao da sinodalnost, pojam koji potječe iz grčkog i znači otprilike zajedno ići istim putem, ne može postati "Crkvena konvencija, studijska skupina, politički kongres ili parlament, nego događaj ispunjen milošću, proces zacjeljenja vođen Duhom Svetim".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!