poruka kardinalima

Papa Franjo: 'Crkva se ne smije okretati unatrag, ali ni prepustiti pomodnosti'

04.10.2023 u 15:46

Bionic
Reading

Papa Franjo pozvao je katoličke čelnike da ostave politiku po strani i pomognu učiniti Crkvu gostoljubivijom za sve u govoru prigodom otvaranja Opće skupštine Biskupske sinode u kojoj prvi put sudjeluju laici te žene

U propovijedi na Trgu svetog Petra na početku prvog globalnog okupljanja crkvenih vođa u četiri godine, papa Franjo je rekao da bi biskupi trebali izbjegavati "ljudske strategije, političke kalkulacije ili ideološke bitke".

"Nismo ovdje da provedemo parlamentarni sastanak ili plan reformacije", rekao je papa Franjo na misi kojoj je nazočilo 25.000 ljudi, prema navodima Vatikana. Crkva ne smije postati "kruta Crkva koja se naoružava protiv svijeta i gleda unatrag" ili "mlaka Crkva koja se prepušta pomodnosti svijeta". Crkvena vrata moraju biti "otvorena svima, svima, svima", naglasio je papa Franjo. Konzervativni kritičari Pape postali su sve glasniji uoči sinode na kojoj bi se trebalo raspravljati o ulozi žena, prihvaćanju LGBT katolika i utjecaju klimatskih promjena na siromašne, između ostalog.

Sinoda, njezina razmatranja osjetljivih tema i inkluzivniji proces, uznemirili su neke umove u Vatikanu, osobito među konzervativcima poput njemačkog kardinala Gerharda Muellera i američkog kardinala Raymonda Burkea, koji vjeruju da će proces stvoriti zbrku i podjele. Prvi put u povijesti Crkve među sudionicima će biti 54 žene, redovnice i laici, koje će sudjelovati u konzultacijama i moći glasovati, što konzervativni krugovi osporavaju i tvrde da samo biskupi imaju to pravo. Dva dana uoči sinode, petorica od 242 kardinala otkrilo je da su Papi poslali pismo u kojem traže objašnjenja o blagoslovu za istospolne parove, o ulozi žena i drugim pitanjima.

  • +4
Ilustrativna galerija/Papa Franjo u Marseilleu Izvor: EPA / Autor: ALESSANDRO DI MEO

Papa je u srijedu slavio misu uz većinu od 21 novih kardinala koje je imenovao u subotu. Oni su njegovi najbliži savjetnici u Vatikanu i po svijetu. Time se broj kardinala izbornika popeo na 137, od kojih je 73 posto izabrao papa Franjo. To povećava, ali ne jamči, izglede da će sljedeći Papa dijeliti svoju viziju progresivnije, inkluzivnije Crkve. Sinoda od 4. do 29. listopada pripremala se dvije godine, tijekom koje su katolici diljem svijeta mogli iznijeti svoje vizije budućnosti Crkve. Druga završna sesija održat će se u listopadu 2024.

Uz kardinale i biskupe, papa Franjo odlučio je uključiti oko 70 laika, od kojih su polovica žene, među 365 "članova" s pravom glasa na sinodi. Opća skupština Biskupske sinode koju je Papa otvorio u srijedu trajat će mjesec dana i mogla bi definirati budućnost Crkve. Konzervativci su napadali sam koncept ove sinode i govorili da rasprave o doktrinalnim pitanjima trebaju dolaziti s vrha i da nezaređeni laici ne bi trebali imati pravo glasa, a u Katoličkoj crkvi mogu se zarediti samo muškarci. Večer uoči sinode, konzervativci su održali konferenciju u kazalištu blizu Vatikana.

"Naša je dužnost (...) čvrsto se oduprijeti bilo kakvim pokušajima promjene učenja Crkve koji bi mogli proizaći iz ove sinodalne skupštine", rekao je svećenik Gerald Murray, komentator konzervativne katoličke televizijske mreže EWTN sa sjedištem u SAD-u.